Objedinjen postupak protiv Šalje, Januzija i Bahtirija zbog zastrašivanja svedoka

Sabit Januzi
Izvor: Specijalizovana Veća

Specijalizovana veća Kosova u Hagu objedinila su postupak protiv bivših pripadnika OVK Hadžija Šalje, Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Januzi i Bahtijari uhapšeni su na Kosovu u oktobru, a Šalja u decembru prošle godine. Od tada su u sudskom pritvoru u Hagu.

Tužilaštvo je prvo podiglo odvojene optužnice protiv Januzija i Bahtijarija, s jedne, i Šalje, s druge strane, ali je zatim podnelo zahtev za objedinjavanje postupka, koji je usvojio sudija za prethodni postupak Nikola Giju.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, piše da tužilaštvo predvidja da će ovaj predmet biti spreman za sudjenje u maju ove godine.

Optužnica, u tri tačke, tereti Šalju (53), Januzija (57) i Bahtijarija (60) za krivična dela "zastrašivanja" svedoka i "pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe".

Sva trojica su, u prvom pojavljivanju pred sudijom, negirala krivicu.

Po optužnici, Bahtijari i Januzi su, po Šaljinom nalogu, u aprilu prošle godine stupili u nedozvoljeni kontakt sa neimenovanim svedokom iz procesa bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Bahtijari i Januzi su, po podnescima tužilaca,"imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, upotrebljavajući i pretnje".

"Na dan 5. aprila, svedoku je prišao Bahtijari kako bi ga privoleo da povuče svoj iskaz", tvrde tužioci.

Šta je Bahtijari rekao da će se svedoku desiti ako ipak bude svedočio, u dokumentu tužilaštva je redigovano, ali iz konteksta proizlazi da je u pitanju bila pretnja.

Sedam dana kasnije, 12. aprila 2023., sa svedokom se sastao Januzi, rekavši da dolazi da vidi šta svedok, posle Bahtijarijeve posete, namerava da uradi.

U razgovoru sa Januzijem, svedok, po sopstvenim rečima, "nije ni potvrdio, ni negirao da je svedok".

"Tokom oba susreta, Bahtijari i Januzi naznačili su da deluju po nalogu Šalje", preciziraju tužioci.

Konkretno, Januzi je svedoku preneo Šaljinu poruku da će mu, ako povuče svoj iskaz, Šalja i neimenovane druge osobe pružiti "pomoć".

"Svedok je odgovorio da će postići dogovor ako mu Šalja i drugi budu doneli 20.000 evra", piše u optužnici.

Šalja, Januzi i Bahtijari su, po tužiocima, pre susreta sa svedokom bili u telefonskom kontaktu i koordinirali su delovanje.

Prema optužnici, takvo postupanje pokazuje da su Šalja, Januzi i Bahtijari "imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje tužilaštva u vršenju službene dužnosti".

Bahtijari i Januzi uhapšeni su 5. oktobra prošle godine na Kosovu, a sutradan su obojica prebačeni u sudski pritvor u Sheveningenu.

Kada su prvi put odvojeno bili izvedeni pred sudiju u Hagu, 9. oktobra, obojica su negirala krivicu.

Šalja je na Kosovu uhapšen 12. decembra, a tri dana kasnije pred haškim sudom je izjavio da nije kriv.

Posle Šaljinog hapšenja, glavna tužiteljka Kimberli Vest upozorila je "ometanje pravde smatra krajnje ozbiljnim delom" i da će "nastaviti

istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške

takvim krivičnim delima".

Vest je naglasila da je zaštita svedoka prioritet u radu tužilaštva.

"Omogućavanje građjanima Kosova da mogu bez uznemiravanja govoriti istinu o onome što im se desilo je od velike važnosti ne samo za sposobnost ove institucije da sprovede pravdu nego i za vladavinu prava na Kosovu“, istakla je Vest.

Tužiteljka je potcrtala da će tužilaštvo "i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svedoke, te privede na odgovornost one koji krše kosovske zakone za svoje sopstvene privatne interese."

Zbog sumnje da je ometao sud, minulog novembra je na Kosovu uhapšen i bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj.

Kilaj je od tada u haškom pritvoru, ali optužnica protiv njega još nije podignuta.

Pri pretresu Kilajevog stana, 2. novembra 2023, kako piše u sudskim dokumentima, istražitelji tužilaštva pronašli su "poverljivi materijal povezan sa svedocima".

Kilaj je potom uhapšen pod osnovanom sumnjom da je nameravao da te dokumente iskoristi ili da ih je već iskoristio za ometanje suda u Hagu.

Zbog sumnje da je počinio krivična dela sprečavanja sprovodjenja pravde - ometanja službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i narušavanje tajnosti postupka, Kilaju je sudija odredio pritvor.

Zbog istog krivičnog dela, ometanja suda i zastrašivanja svedoka, ranije su na po četiri godine i tri meseca zatvora bili pravosnažno osudjeni lideri veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Krajem prošle godine, Gucati i Haradinaj su pušteni na uslovnu slobodu pošto su izdržali dve trećine kazne.