Jašari: Suđenje bivšim čelnicima OVK u Hagu može da traje i do četiri godine

Čelnici OVK u Hagu
Izvor: Lajmi

Bivši ombudsman Hiljmi Jašari ocenjuje da bi suđenje bivšim liderima OVK u Hagu, koje bi prema najavama trebalo da počene u martu ove godine, moglo da traje i do četiri godine, prenosi Reporteri.

Jašari smatra da je bilo problema u pogledu ravnopravnosti u procesu, posebno adekvatne odbrane koju optuženi treba da imaju u ovom sudu, bez obzira ko su.

"U početku su to bili glavni problemi, međutim sama priroda Suda kao takvog i ono što je prethodilo ovom sudu imalo je neke kontradikcije", rekao je Jašari za RTV Dukađini.

Jašari ocenjuje da bi Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji se više od dve godine nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova, trebalo garantovati suđenje u razumnom roku, bez obzira na probleme koji se mogu pojaviti.

On naglašava da složenost slučaja pada na odgovornost organa koji je osnovao takav sud.

"Jer mora se voditi računa o okolnostima koje bi mogle zakomplikovati situaciju, može doći žrtva kršenja ljudskih prava kao u ovom slučaju”, kaže Jašari.

Procenjuje se da će celi proces biti završen u roku od četiri godine.

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi su za ratne zločine, zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koje su smatrali protivnicima. U pritvorskoj jedinici u Hagu nalaze se od novembra 2020. godine.