Svedok Abazi: Ispitivao dve Albanke koje je OVK zatvorila zbog špijunaže, kasnije su pronađene mrtve

Nuredin Abazi
Izvor: Printskrin

Svedok Nuredin Abazi izjavio je danas na suđenju četvorici vođa OVK u Hagu, da je, u leto 1998, predložio da iz pritvora OVK budu puštene dve Albanke neosnovano osumnjičene za špijunažu Albanke, koje su, po optužnici, nešto kasnije pronađene mrtve.

Za ratne zločine nad Albancima, proglašenim za "kolaborante" i "špijune", Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići.

Svedok Abazi potvrdio je da je, kao "pravni savetnik" u bataljonu OVK u selu Budakovo, opština Suva Reka, ispitivao Ljatifu i Rušu Kololji, koje su pripadnici OVK pritvorili pod sumnjom da su "špijuni".

Abazi je posvedočio da je, tokom razgovora, utvrdio je da dve žene "nemaju ništa sa kolaboracijom i špijunažom" i da "ne predstavljaju opasnost".

Zato je, kako je rekao, predložio da one budu "oslobođene ili prebačene u brigadu".

"Ja sam nisam mogao da naredim da budu oslobođene ili poslane bilo gde", kazao je svedok.

Prema optužnici, "tela Ljatife i Ruše Kololji pronađena su oko 23. avgusta 1998. u visini sela Topličane, opština Suva Reka, vezanih ruku i sa povredama koje su uključivale rane iz vatrenog oružja".

U četiri ranije izjave tužiocima i Unmiku, Abazi je rekao da je puštanje Ljatife i Ruše Kololji predložio komandantu bataljona Salitu Halithaji.

Pred sudijama, svedok je, međutim, insistirao da je taj predlog dao pripadnicima OVK Agimu Zubi i Naimu Kadoliju i da nije znao "s kim su oni pričali".

Tužilac Džejms Paće podsetio je svedoka da je u ranijim izjavama rekao da je "Salit Halithaja bio osoba na kojoj je bila odluka".

"Mislio sam na štab, a Halitjaha je bio na čelu štaba", rekao je Abazi, koji je tvrdio da Halitjahu "nikada nije video".

Halitjaha je, u ranijem svedočenju na suđenju Tačiju i saoptuženima, potvrdio da je, kao zamenik komandanta "operativne zone Paštrik", dobijao naređenja od Glavnog štaba OVK.

Abazi je posvedočio da je "razgovarao" i sa drugim pritvorenicima, Albancima i Srbima, u Budakovu i u selu Volujak, "udaljenom 50 kilometara".

Prema optužnici, pritvori OVK u Budakovu i obližnjem Semetištu bili su poprišta zločina nad svima koje je ta albanska paravojska proglasila za "protivnike".

Svedok je, dok ga je ispitivao zastupnik optužbe, opisao i strukturu bataljona i brigada OVK u "operativnoj zoni Paštrik" kod Prizrena.

Abazi je izjavio da je u aprilu i maju 1999. bio "pravni savetnik" za celu "operativnu zonu Paštrik".

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka, branioci optuženih nastaviće sutra.

Pre Abazija, iskaz je, iza zatvorenih vrata, dao svedok čiji je identitet zaštićen šifrom W03877.

Abazi je 59. svedok od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Po odluci suda, tužioci izvođenje dokaza moraju okončati do aprila 2025. Broj najavljenih svedoka, tužilaštvo je već smanjilo za oko 100, a sudije su tužiocima naložile da još "sažmu" postupak.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optuženi su uhapšeni na Kosovu u novembru 2020. i od tada su u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.