Hag: Albanac na suđenju Tačiju svedoči o rođaku koji je nestao u rukama OVK

Suđenje u Hagu u slučaju "Tači i drugi"
Izvor: Kosovo Online

Dokazni postupak protiv četvorice vodja OVK, optuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, tužioci u Hagu nastavili su danas popodne iskazom zaštićenog svedoka W04850 o tome kako mu je OVK 1999. otela rodjaka koji je zatim nestao i do sada nije pronadjen.

Za zločine nad Albancima, proglašenim za "kolaborante", Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Radi zaštite identiteta, svedok W04850, na albanskom jeziku, iskaz daje iza zatvorenih vrata.

Na kratkom javnom zasedanju, zastupnica optužbe pročitala je sažetak svedokove izjave kako je saznao da je "OVK uhapsila i odvela jednu osobu", a "čuo je" da se isto desilo i drugima.

Kod "bivših pripadnika OVK", svedok je potom pokušao da sazna gde su otete osobe odvedene, ali bez uspeha.

"Kasnije je saznao da je ta osoba zlostavljana u pritvoru. Ta osoba još uvek se vodi kao nestala", pročitala je tužiteljka.

Prema dokumentima tužilaštva, ranije objavljenim na sudskoj internet stranici, svedok W04850 je "bliski rodjak" ubijene žrtve koju je OVK uhapsila "početkom 1999".

Svedok je "poslednji put video bliskog rodjaka približno u martu 1999, kada ga je uhapsio jedan pripadnik OVK", piše u dokumentu.

Prema istom spisu, WO4850 svedoči o "neuspelim pokušajima da dobije informacije o tome gde mu je rodjak".

Tema njegovog iskaza su i "okolnosti pritvaranja i zlostavljanja različitih osoba na relevantnim lokacijama".

Svedok W04850 je 56. od početka sudjenja, 3. aprila prošle godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca proglašenih za "kolaborante", Srba i Roma - od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava, 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Tužioci za izvodjenje dokaza protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, po ranijoj odluci suda, imaju još godinu dana, do aprila 2025.

Prvobitno najavljen broj od 300 svedoka, tužioci su već smanjili na 200, a krajem maja, kako su najavili, obelodaniće dodatne mere za "sažimanje" predmeta, na koje su ih više puta pozivale sudije.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.