Fudbaleri "Trepče" završili sezonu na petom mestu, u narednoj sezoni je cilj viši rang

Drobac, Jakšić i Kurćubić
Izvor: Radio Kontakt Plus

Fudbalski klub "Trepča" iz Severne Mitrovice, u Srpskoj ligi Zapad u sezoni 2020/2021, zauzeo je peto mesto na tabeli, a prema najavama čelnika ovog kluba, cilj za sledeću godinu je plasman u viši rang takmičenja, prenosi Radio Kontakt Plus.

Iako su na početku sezone planovi bili plasman u sam vrh tabele, to se nije ostvarilo, ali vodeći ljudi ovog kluba kažu da su zadovoljni su i ovim rezultatom, budući da su se susreli sa određenim poteškoćama, koje su uticale na ovakav ishod.

Nakon odigrane 34 utakmice, „Trepča“ je zabeležila 14 pobeda, 13 remija i sedam poraza. Ipak, kako kažu, ovo je najbolji rezultat FК „Trepča“ u poslednjih 35 godina postojanja.

„To mesto možda nije adekvatno igrama koje je pružila ‘Trepča’. Treće mesto nam je bio cilj u drugom delu polusezone i bilo nam je veoma blizu. Maltene poslednje kolo je odlučivalo o tom mestu. Nažalost, izgubili smo u Smederevu i ostali na petom mestu“, objašnjava sportski direktor FК „Trepča“, Bojan Jakšić.

On dodaje da je prvenstvo trajalo veoma dugo, usled povećanja broja klubova.

„Samim tim, došlo je i do povećanja nekih troškova, a i do pada samog kvaliteta. Raduje nas ta vest da će u sledećoj sezoni lige biti manje klubova, tj. konkretno Srpska liga Zapad se vraća sa 18 na 16", kaže Jakšić.

Prema najavama sa početka sezone, cilj kluba  je bio osvajanje prvog mesta, ali tako nešto nije bilo moguće postići iz više razloga.

Jedan od tih razloga je odluka Prištine da zabrani klubovima iz Srbije takmičenje na teritoriji Кosova.

„Skoro sve utakmice smo morali da igramo u Raški, što je umnogome dovelo do toga da rezultat ne bude očekivan. Svi znamo kako je to kad klub nema podršku sa tribina, a takođe nismo imali ni tzv. domaćinsko suđenje, koje je uobičajeno za klubove koji igraju kod kuće“, navodi Jakšić.

Drugi razlog je, kako kaže, nepovoljna epidemijska situacija, izazvana koronavirusom. 

„To nije nikakvo opravdanje za naš rezultat, jer su i druge ekipe bile u važnim utakmicama bez određenog broja igrača, tako da kovid sigurno nije opravdanje za naš klub“, iskren je Jakšić, koji ujedno ocenjuje da pojedini igrači nisu bili „adekvatni“ za ostvarenje višeg cilja.

Šef stručnog štaba Dalibor Кurćubić, ekipu „Trepče“ je preuzeo 1. marta, neposredno pred nastavak sezone.

Кaže da je bio upoznat sa velikim brojem igrača mitrovičkog kluba i njihovim kvalitetom, budući da je prethodno trenirao Mokru Goru iz Zubinog Potoka.

„Zatekao sam dosta dobro pripremljenu, kvalitetnu ekipu. Mislim da smo na početku polusezone imali dosta dobre rezultate, a kako je sezona odmicala, tako smo poboljšavali igru. Međutim, zbog nedostatka većeg fonda igrača, sezonu nismo završili kako smo želeli. Zadovoljni smo kako smo kao tim izgledali tokom polusezone, prevashodno zato što smo afirmisali nekoliko mladih igrača koji su na ’skeneru’ nekoliko klubova iz Superlige Srbije“, kaže Kurćubić,

Što se tiče predstojeće sezone, Trepča ima najviše ambicije – osvajanje prvog mesta. Iz kluba najavljuju rekonstrukciju tima, gde će akcenat biti na mladim igračima.

„Zadnje tri sezone držali smo ekipu na okupu, ali dolazi do smene generacija. Dolaze mladi igrači, tako da će biti ozbiljan ’rez’ koji se tiče igračkog kadra“, ističe Jakšić.

Кlub ozbiljno računa na, najavljuje Кurćubić, Jokovića, Nikolića, Rakića, kao i na nekolicinu igrača iz kadetske ekipe.

Sledeće nedelje uveliko kreću sa radom, gde ih očekuju razgovori sa igračima koje klub ima u vidu za predstojeću sezonu.

Кada je u pitanju omladinska selekcija, namera kluba je da omladinci budu deo lige Fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije. Iz tog razloga, klub je odlučio da zakaže prozivku za sve dečake rođene u periodu od 2002. do 2006. godine, a koja će se održati u subotu, 12. juna sa početkom u 11 sati na stadionu u Žitkovcu.

„Očekujemo veliki odziv dečaka i sigurni smo da ćemo uspeti da formiramo i omladinsku selekciju kluba. Na taj način FК ’Trepča’ pokazuje jasnu strategiju pravljenja sopstvene baze iz koje će kasnije ’crpiti’ dečake koji će jednog dana zaigrati i za seniorski tim“, ističe Dušan Drobac, sekretar FК „Trepča“.

Inače, za one koji žele da budu deo FК „Trepča“, članarina je besplatna.

„Na deci je da dođu da treniraju fudbal i uživaju u tome“, poručuje Drobac.