Krasnići: Obezbediti vakcine za sportiste koji će učestvovati na Olimpijskim igrama

Ismet Krasnići
Izvor: Kosovapress

Novi predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasnići zatražio je od Ministarstva Zdravlja da obezbedi antikovid vakcine za sve sportiste koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će biti održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine, prenosi Kosovo pres.

Krasnići je dodao da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom Kulture, omladine i sporta, kako bi se pronašlo rešenje za to pitanje.

"U kontaktu smo sa ministrom zdravlja i ministrom Omladine, Sporta i Kulture, Čekuom i verujem da ćemo zajedno naći rešenje, jer osoblje koje putuje u Tokio i sportisti moraju biti na vreme vakcinisani, da ne bi tamo imali problema, jer se zbog vakcine ili takmičara koji je pozitivan može izostati njihovo učešće na Olimpijskim igrama, koje je nas veoma dragoceno i u ovom slučaju se to ne sme dogoditi, posebno na Kosovu", rekao je Krasnići.

Kako je dodao to ujedno i zahtev Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji uputio je pismo sa zahtevom da svi sportisti koji će se takmičiti u Tokiju i osoblje koje ide sa njima budu vakcinisani.

Krasnići je zatražio da pitanje vakcinacije sportista i osoblja bude prioritet Ministarstva Zdravlja, čim stigne drugi kontigent vakcina, jer njihov broj nije veliki.

"Znamo da je trenutno vrlo malo vakcina i nadamo se da će stići nove doze. Ali nema mnogo ljudi za vakcinaciju, verujem da će biti prioritet zbog odlaska u Tokio, bar da po tom pitanju ne bude problema. Predložio sam i verujem da ćemo na sastanku sa ministrom Zdravlja, ali i ministrom sporta razgovarati o vakcinaciji drugih sportista koji učestvuju na raznim evropskim ili svetskim prvenstvima", rekao je Krasnići.

Krasnići je rekao da će na Olimpijskim igrama u Tokiju Kosovo predstavljati 12 sportista, koji su vrlo blizu ispunjavanja olimpijskih normi.

Do sada su normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju ispunili Egzon Šalja, Majljinda Keljmendi, Distria Krasnići , Nora Đakova, Ljoriana Kuka i Akilj Đakova.