Olimpijski komitet Kosova tražio od MOK-a da kazni Srbiju

Kosovski bokseri
Izvor: Ekonomia Online

Olimpijski komitet Kosova podneo je žalbu Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) zbog odbijanja Srbije da u tri navrata dozvoli dolazak kosovskih boksera na Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu, prenosi Ekonomija onlajn.

Navodi se da srpska policija nije dozvolila bokserskoj reprezentaciji Kosova da pređu preko Bele Zemlje i dva puta preko Merdara, 23. i 24. oktobra.

Olimpijski komitet Kosova je, kako se dodaje, dostavio sav materijal sa dokazima, prilažući fotografije, video zapise, članke međunarodnih medija, pisma koja su Olimpijski komitet Kosova i Bokserski savez Kosova poslali Svetskoj amaterskoj bokserskoj federaciji (AIBA). 

Predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Ismet Krasnići je u pismu predsedniku MOK-a Tomasu Bahu hronološki opisao ceo događaj i zatražio preduzimanje svih radnji prema organizatorima i svim akterima koji nisu dozvolili ulazak kosovske bokserske reprezentacije u Srbiju.

"Ukoliko ove akcije prođu bez prave kazne, poruka cele sportske zajednice biće da se sport može iskoristiti kao platforma za političke i štetne akcije. Tim Kosova je oštećen u svim mogućim aspektima: moralno, fizički, psihički i finansijski. Ponovo smo postali kolateralna šteta nejasnih odnosa i nismo spremni da i dalje stradamo od političkih režima druge zemlje", naveo je Krasnići u pismu. 

Smatra da je taj slučaj dobra prilika za olimpijsku porodicu da donese odgovarajuće i poštene odluke, i pokaže spremnost da brani svoje vrednosti. 

Navodi se da su lideri Olimpijskog komiteta Kosova, predsednik Krasnići i generalni sekretar Besim Aljiti, u stalnom kontaktu sa čelnicima MOK-a, sa kojima su o pitanju boksa razgovarali tokom sastanaka na grčkom ostrvu Kritu, gde je prošle nedelje održana Generalna skupština Međunarodne asocijacije olimpijskih komiteta.