Sajam sporta privukao pažnju sportista sa celog Kosova

Sajam sporta
Izvor: Kosovo Online

U organizaciji Sportskih saveza Srbije danas se u deset gradova širom Srbije održava manifestacija Sajam sporta koja ima za cilj promociju sporta, zdravog života i razvijanju takmičarskog duha.

Gosti Kosovske Mitrovice bili su predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, i generalni sekretar Goran Marinković i ovo je tokom ove godine već treća njihova poseta severu Kosova.

Brojni štandovi sportskih klubova i organizacija ispunili su Trg Braće Milić na gradskom šetalištu u blizini mosta na Ibru, gde su se okupili mnogi dečaci i devojčice kako bi upoznali velikog Davora Štefaneka.

Predsednik Sportskog saveza Kosova i Metohije Goran Kovač rekao je da je Kosovska Mitrovica danas privilegovana jer se našla među deset gradova u Srbiji u kojima se danas održava Sajam sporta.

„Iako smo danas u Kosovskoj Mitrovici, ali za nas je ovo praznik za celo Kosovo i Metohiju pa su danas sa nama sportisti iz Štrpca, Gračanice , Kosovskog Pomoravlja, Zubinog potoka , celog KiM. Nadam se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da ovakve sajmove održavamo i u drugim gradovimana KiM. Danas sa ovog mosta koji je simbol ostanka i opstanka Srba šaljemo snažnu podršku i našoj državi , ali i međunarodnim predstavnicima da sport na KiM ima budućnost kao i srpski narod“, rekao je Kovač.

Mališani su se u bojama svojih klubova gurali kako bi bili što bliže Štefaneku. Slikanje sa šampionom i razgovor o njegovim borbama kao i motivacija za svako dete od strane osvajača najsjajnih odličja dugo je trajala dok je Štefanek polako kroz masu koračao ka bini sa koje se obratio okupljenim sportistima.

Štefanek se svima zahvalio na ovom dočeku, a posebnu pažnju posvetio je najmlađim učesnicima Sajma sporta.

„Vi ste ponos ovog grada, vi ste ponos ove države, Srbija će uvek biti uz vas. Ovo je naš treći dolaza u godinu dana, nastavićemo da dolazimo i da se trudimo da vam pomognemo. Vi ste budućnost Srbije. Kao olimpijski pobednik poručujem vam da verujete u svoje snove, a ja verujem da ću za koju godinu da dođem na KiM i da zajedno sa vama proslavljam neku od srpskih medalja koju ćete vi osvojiti za Srbiju. Živela Srbija“, poručio je Štefanek.

Prisutne je pozdravio i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je ovo najlepša slika Kosovske Mitrovice.

„Ovo što radite sa vašim trenerima, sa sportskim klubovima jasan je dokaz da treba više da ulažemo u vašu budućnost. Budite sigurni da smo tu da vam obezbedimo bolje sutra jer ova deca to zaslužuju. Ono što vam pripada je izgradnja stadiona i niko nas neće zaustaviti u realizaciji ovog projekta“, kazao je Spirić.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković rekao je za Kosovo onlajn da je ovo izuzetan dan za sve sportiste na KiM.

 “Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za omladinu i sport koje nas je pozvalo da uzmemo učešće na ovom sajmu. Ustanova se bavi finansiranjem sportskih klubova u Kosovskoj Mitrovici.Trenutno na budžetu imamo 25 sportskih klubova, finansiramo i akmičenja u školskom i rektreativnom sportu. Veliki broj medalja i priznanja koje smo osvojili tokom ove i prethodnih godina samo nam je podstrek da pokažemo da u Kosovskoj Mitrovici ima jako mnogo talentovane dece iz svih vrsta sportova, imamo preko 15 reprezentativaca i svakako to je putokaz za mlade na KiM da pokažemo odakle potičemo, ko smo i šta smo”, zaključio je Trajković.

I nakon završetka zvaničnog obraćanja Štefanek je nastavio druženje sa mališanima koji su se trudili da nadigraju olimpijca u svojim sportovima pa je Štefanek odigrao i partiju basketa, rukomete, odradio kate sa karatistima i ispunio dan mitrovačkim mališanima.