Sportistima sa severa Kosova želja da u 2021. kao domaćini igraju na svojim terenima

Fudbal - Trepča - Mokra Gora
Izvor: Kosovo Online

Godina za nama donela je mnogobrojne probleme u svim aspektima, a posle zdravstva i ekonomije teret koronavirusa najviše su osetili sportisti. Takmičenja su u toku prošle godine prekinuta i u novu sezonu se ušlo sa nejasnim statusom svakog klupskog takmičenja.

Vreme predaha i novogodišnji praznici su ujedno i prilika da se sumiraju utisci prethodne godine i da se postave ciljevi za ovu 2021. godinu koja je dočekana sa optimizmom da će biti bolja od prethodne.

Klubovi na severu Kosova su na odmoru i za nastavak sezone pripreme će započeti nakon praznika, a osim glavobolja oko korone i mesta gde bi se pripreme obavile, ovdašnjim sportskim radnicima glavobolje zadaje još jedan problem, prema njihovim rečima možda čak i veći od korone, a to je gde će igrati svoje utakmice kao domaćini.

Direktor FK “Trepča” Bojan Jakšić u razgovoru za Kosovo Onlajn kaže da imaju za čim da žale i da su se nadali boljem rezultatu u minuloj sezoni, ali ih je u tome sputala pandemija.

Jakšić napominje da je ova sezona najuspešnija u FK “Trepča” nakon sezone 1988/89. Dele treće mesto na tabeli Srpske lige grupa Zapad, ali ostaje žal što su utakmice kao domaćini igrali u Raški, Novom Pazaru, Tutinu…

"S obzirom da utakmice kao domaćini nismo mogli da igramo na našem stadionu u Žitkovcu ovo je veliki uspeh. Najveća želja u ovoj godini je da ponovo igramo na svom stadionu i pred svojom publikom. Uz pomoć vlade Srbije gradi se stadion u Kosovskoj Mitrovici tako da slobodno mogu da kažem da nam je veća želja da igramo na svom stadionu nego da se plasiramo u viši rang. Mi se trenutno takmičimo u Srpskoj ligi grupa Zapad i cilj nam je da se plasiramo u viši rang i to je ono što je ova uprava zacrtala i samo to nam je u glavama. Apsolutno nikakve druge lige nam nisu prioritet, niti cilj. Niti liga Kosova niti bilo koja druga liga i ne znam šta je tu problem, ali jednostavno politika se umešala od strane albanskih institucija i mi smo tu da se borimo protiv toga i izborićemo se“, kaže Jakšić.

On se zahvalio mnogim sponzorima koji su stali iza kluba i pomogli mu da funkcioniše kao pravi klub sa dobrom finansijskom organizacijom, kvalitetnim stručnim i igračkim kadrom i jasnim ciljem da se na terenu izbore za takmičenje u Prvoj ligi Srbije.

Minulih godina Odbojkaški klub Kosovska Mitrovica nizao je najbolje rezultate u svojoj ne tako dugoj istoriji. Polufinale kupa Srbije i poraz od Vojvodine su rezultat vredan pomena, a već nekoliko sezona uspešno grad predstavlja i u okviru Prve lige Zapad, druge po rangu takmičenja u Srbiji.

Direktor i trener OK “Kosovska Mitrovica” Nikola Radomirović kaže da je najveći problem sačuvati zdravlje ekipe i igrati konstantno kada se ne zna kada će se i da li sezona uopšte završiti pa prošlogodišnji plasman na sredini tabele ocenjuje kao uspeh uz želju da se viši rang napadne kada se situacija sa pandemijom stabilizuje.

„Najveći problem nam je bio dolazak ekipa na prostor Kosova i Metohije, jer su imali probleme ekipe prilikom dolaska. Mi smo za to da se utakmice igraju ovde u hali u Kosovskoj Mitrovici gde ekipa trenira, gde se uigravamo. Hoćemo da budemo domaćini na svom terenu, a ne da igramo u Raški, Novom Pazaru ili da menjamo domaćinstva. Apelujemo na naše političare, na vlast u Prištini da dozvole ekipama da se takmiče i da ne mešaju sport i politiku“, ističe Radomirović.

On je naglasio da je cilj i viši rang i ističe da mnogo znači to što je izgrađena hala sportova koja pruža dobre uslove.

Uz to, Radomirović ističe posebnu zahvalnost lokalnoj samoupravi koja je potpuno stala uz klub.

U Košarkaškom klubu “Trepča” koji se takmiči u Drugoj srpskoj ligi Zapad kažu da je sezona za njima, sezona za zaborav, ne zbog rezultata već zbog svega što se dešavalo van terena. Prošlogodišnje prvenstvo je prekinuto na polovini takmičenja, a tokom ove polusezone nije odigran veliki broj utakmici zbog problema sa koronavirusom kojim su mnogi igrači u klubovima bili zaraženi.

Trener Jovan Redžić kaže da je teško u svim nedaćama sublimirati sportski aspekt i dati pravu ocenu trenutne situacije kada je KK “Trepča” u pitanju.

„Nakon prošlogodišnje borbe za viši rang korona je sve prekinula, a u viši rang je otišao klub koji je u tom trenutku bio prvi na tabeli. Što se ove polusezone tiče imamo mnogo odloženih utakmica pa ne možemo oceniti naš rad, jer smo odigrali bukvalno tri utakmice što zbog problema sa koronavirusom što zbog problema sa dolaskom ekipa u Kosovsku Mitrovicu“, kaže Redžić.

On, kao i ostali sagovornici, kaže da u ovoj godini očekuju da se raši globalni problem sa pandemijom koronavirusa, ali napominje da očekuje i da se u ovoj godine ne ponove problemi koje je ekipa imala kada je trebala da dočeka druge ekipa ne megdan.

Dok popularna bubamara odmara u svom zimskom snu, tereni čekaju proleće i nove poteze budućih majstora fudbala, košarke ili odbojke u mislima rukovodioca je i želja da im se omogući normalan rad bez uslovljavanja gde da igraju i u kojim ligama.

Ostaje nada da će se sve rešiti na najbolji način po sportiste i da će ovdašnja publika na proleće moći na stadione i u hale bez bojazni od koronavirusa da gleda svoje predstavnike u takmičenjima koji su oni izabrali.