Kineski šef diplomatije u Americi nakon pet godina – dogovorena zajednička priprema sastanka Sija i Bajdena

Salivan i Vang Ji
Izvor: Društvena mreža X

Amerika i Kina su se dogovorile da zajednički rade na pripremi samita dvojice predsednika Džozefa Bajdena i Si Đinpinga sledećeg meseca, saopštili su američki zvaničnici posle višečasovnih sastanaka kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia i američkih diplomata u Vašingtonu.

Ovo je prva poseta Vašingtonu kineskog šefa diplomatije od 2018. godine. Vang Ji se sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na sat vremena. Bela kuća je taj sastanak opisala kao "dobru priliku" za nastavak otvorenih komunikacija dve zemlje, geopolitičkih rivala koji imaju velike razlike u svojim politikama po mnogim pitanjima.

Sastanci Vang Jia sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom trajali su ukupno devet sati, naveli su američki zvaničnici, opisujući ove sastanke kao "iskrene i duboke“.

Ključan dogovor je da će zajednički raditi na pripremi samita dvojice predsednika, Bajdena i Sija, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) sledećeg meseca u San Francisku.

"Pripremamo se za takav sastanak“, rekao je jedan od visokih zvaničnika američke administracije.

"Obe strane su se saglasile da zajedno rade na pripremi sastanka šefova država u San Francisku“, navodi ministarstvo spoljnih poslova.

Bajdenova administracija smatra da je direktno angažovanje predsednika Si Đinpinga posebno važno u upravljanju krizama, kao i da bi zajednički sastanak doprineo da dvojica lidera sednu i razgovoraju o strateškim stvarima.

Vang je Blinkenu rekao da dve zemlje imaju neslaganja i da im je potreban "dubok" i "sveobuhvatan" dijalog kako bi se smanjili nesporazumi i stabilizovali odnosi.

"Ne samo da treba da nastavimo dijalog, dijalog treba da bude dubok i sveobuhvatan“, poručio je Vang.

Vangova trodnevna poseta usledila je posle više diplomatskih angažmana poslednjih meseci, uglavnom na zahtev SAD, sa ciljem da se poprave odnosi koji su se pogoršali početkom godine nakon američkog obaranja navodnog kineskog špijunskog balona.

Zabrinutost zbog Bliskog istoka

Konflikt Izraela i Hamasa bila je još jedna od važnih tema američkih i kineskih državnika. Vašington se nada da Peking može da iskoristi svoj uticaj na Iran kako bi sprečio eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici navode da se to pitanje često postavljalo tokom sastanaka sa Vang Jiom.

"Izrazili smo našu duboku zabrinutost zbog situacije i izvršili pritisak na Kinu da zauzme konstruktivniji pristup, a to bi, naravno, uključivalo i njihove angažmane sa Iranom, da podstaknemo smirenost“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Kina je osudila napade na civile, a Vang je za akcije Izraela naveo da su "izvan okvira samoodbrane".