Odbor za spoljne poslove Turske dao saglasnost, Švedska sve bliže Nato

Nato
Izvor: Zeri

Odbor za spolјne poslove turskog parlamenta dao je saglasnost za kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, približavajući prethodno nesvrstanu nordijsku zemlјu članstvu u zapadnom vojnom savezu, piše Juronjuz.

Poslednja faza zakonodavnog procesa u Turskoj je da se Protokol o pristupanju Švedske odobri i na generalnoj skupštini, ali još nije preciziran datum kada će biti sazvana.

Euronjuz podseća da je Turska, kao članica NATO-a, više od godinu dana odlagala ratifikaciju Švedske u ovu alijansu optužujući je da je previše popustlјiva prema grupama koje Ankara smatra pretnjom svojoj sigurnosti, uklјučujući kurdske militante i članove mreže koju Ankara krivi za neuspeli puč u 2016.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije ovog meseca postavio je još jednu prepreku otvoreno povezujući ratifikaciju članstva Švedske u Nato sa odobrenjem američkog Kongresa turskog zahteva za kupovinu 40 novih borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju postojeće turske flote.

Erdogan je takođe pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u na doživotni embargo na oružje koje je nametnuto Turskoj.

Bela kuća je podržala turski zahtev za F-16, ali u Kongresu postoji snažno protivlјenje prodaji oružja Turskoj.

Odbor za spolјne poslove turskog parlamenta počeo je prošlog meseca raspravu o članstvu Švedske u NATO-u. Sastanak je, međutim, prekinut nakon što su poslanici iz Erdoganove vladajuće partije podneli zahtev za odlaganje na osnovu toga da je za neka pitanja potrebno dodatno pojašnjenje i da pregovori sa Švedskom nisu dovolјno „sazreli“.

Danas je većina poslanika u komitetu glasala za zahtev Švedske za pridruživanje.

Švedska i Finska su napustile svoje tradicionalne pozicije vojne nesvrstanosti da traže zaštitu pod bezbednosnim kišobranom NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Finska se pridružila alijansi u aprilu, postavši 31. članica NATO-a, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te nordijske zemlјe.

NATO zahteva jednoglasno odobrenje svih postojećih članica za proširenje, a Turska i Mađarska su jedine zemlјe koje su izdržale. Mađarska je obustavila kandidaturu Švedske, navodeći da su švedski političari izneli „očigledne laži“ o stanju mađarske demokratije.

Kašnjenja su frustrirala druge NATO saveznike koji su brzo prihvatili Švedsku i Finsku u alijansu.