Mekalister: Proces proširenja nije konvoj, već regata

Dejvid Mekalister
Izvor: david-mcallister.de

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je, u intervjuu za nemački dnevnik "Velt", da Evropska unija trenutno nije zrela za prijem novih članica, ali i dodaje da se "sive zone" u politici proširenja više ne smeju dozvoliti.

"Trenutno EU nije spremna za prijem novih članica. Ali ne radi se sada o tome. Sve države sa pristupnim ambicijama imaju srednjeročnu i dugoročnu pristupnu perspektivu. U dogledno vreme nijedna zemlja neče ispuniti potrebne pristupne kriterijume. EU bi trebalo da koristi naredne godine kako bi se sveobuhvatno pripremila na moguću rundu proširenja. Moramo našu evropsku kuću učiniti otpornom za budućnost, a u to spada reforma procesa donošenja odluka, kako bi kao zajednica brže i fleksibilnije mogli reagovati. I budžet mora biti modernizovan, jer u suprotnom proširenje neće moći da se isfinansira", objasnio je Mekalister.

Upitan zašto sporo napreduje pristupni proces zemalja Zapadnog Balkana, rekao je da obe strane snose svoj deo krivice.

"Države Zapadnog Balkana iz različitih razloga sprovele su premalo reformskih koraka. Na drugoj strani je EU dala obećanje koje nije ispoštovala. Tako je, na primer, Severna Makedonija kandidat od 2005.godine. Zemlja je, zbog pritiska Grčke, 2019. promenila ime, ali pristupni pregovori, suprotno onome što je obećano, do danas nisu počeli. Evropska unija ne sme da dalje dozvoli postojanje sivih zona u svojoj politici proširenja", objasnio je Mekalister.

Podvukao je da je pristupni proces regata, a ne konvoj i da svaka zemljama na putu ka članstvu napreduje sopstvenom brzinom i biva pojedinačno ocenjivana.

"Ne sme biti kompromisa kada su u pitanju kriterijumi za pristupanje. Umesto toga, naš je zadatak da postepeno olakšavamo povezivanje zemalja Zapadnog Balkana sa Evropom – na primer kroz postepeni pristup unutrašnjem tržištu i programima finansiranja EU", dodao je on.

Govoreći o Srbiji smatra da ona ima još dug put do pridruživanja EU.

"Srbija poslednjih godina nije napravila nikakav napredak u procesu pristupanja. Decembarski parlamentarni izbori moraju biti detaljno ispitani u vezi postojanja nepravilnosti. Konačni izveštaj Oebsa biće obrazac za to. Evropski parlament takođe poziva na značajan napredak u borbi protiv korupcije, slobodi medija, jačanju parlamentarne opozicije i pridržavanju vladavine prava. Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU – uključujući politiku sankcija", poručio je Mekalister.

Upitan kako bi rešenje na Bliskom istoku trebalo da izgleda posle rata u Gazi, istakao je da je EU uverena da rešenje o dve države – zasnovano na granicama iz 1967. i sa Jerusalimom kao zajedničkim glavnim gradom – ostaje jedina opcija za dugoročni mir između Izraelaca i Palestinaca.

"Održivo i trajno smirivanje sukoba može se postići samo rešenjem sa dve države. Izrael vodi rat protiv terorizma protiv Hamasa, 136 talaca mora biti pušteno odmah i bez uslova. Hamas mora biti uništen. Samo na taj način može postojati mirna budućnost za pojas Gaze. Izrael ima legitimno pravo na samoodbranu i, u isto vreme, dužnost da deluje proporcionalno i da poštuje međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", rekao je Mekalister.

Dodaje da stanovnici Pojasa Gaze beskrajno pate, ne samo zbog delovanja izraelskih oružanih snaga protiv infrastrukture terorista Hamasa, već i zbog činjenice da ih Hamas koristi kao štitovi.

Na pitanje da li i Evropljani treba da učestvuju u mirovnoj misiji UN u Pojasu Gaze, odgovorio je da je još rano govoriti o detaljima o periodu nakon završetka rata.

Kada je reč o Ukrajini smatra da se ta zemlja bori za opstanak kao suverena država.

"Njene nacionalne granice su precizno definisane međunarodnim pravom. Rusija mora u potpunosti da se povuče sa cele teritorije Ukrajine – uključujući vojno osoblje i opremu", poručio je Mekalister.

Konstatovao je da su odbrambene pozicije ruske vojske na Krimu veoma jake i da zato prioritet Ukrajine mora biti zauzimanje Donbasa.

"Na kraju krajeva, bezbednost našeg kontinenta zavisi od uspeha ukrajinskih oružanih snaga", podvukao je Mekalister.