Mekalister: Države Zapadnog Balkana koje ne usklađuju spoljnu politiku sa EU neće moći da dobiju novac iz novog Fonda za rast

dejvid mekalister
Izvor: DW.com

Države Zapadnog Balkana koje stagniraju sa reformama, ne napreduju na putu ka EU i ne usklađuju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU, neće moći da dobiju novac iz novog Fonda za reformu i rast Zapadnog Balkana, rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, prenosi N1.

On je to rekao na zajedničkoj sednici Odbora za spoljne poslove i Odbora za budžet Evropskog parlamenta, na kome je Evropska komisija predstavila predlog uredbe o uspostavljanju tog Fonda u iznosu od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Prema predlogu Evropske komisije, radi se o dve milijarde nepovratne pomoći i četiri milijarde zajmova, namenjenih za reformu političkih, pravnih i ekonomskih sistema, kako bi se smanjila razlika između EU i država Zapadnog Balkana, radi podrške procesu priključenja tih zemalja Uniji.

Prema rečima Gerta Jana Kopmana iz Evropske komisije, konvergencija Zapadnog Balkana u smislu BDP-a po glavi stanovnika izraženog u standardima kupovne moći ostaje niska i iznosi oko 30 odsto proseka Unije i ne napreduje dovoljno brzo, i stoga je potrebno pomoći reformske procese budućih članica EU.