Analitičari: "Non pejper" postoji, u jednom momentu će se naći na pregovaračkom stolu

Miroslav Lajčak
Izvor: Twitter

Iako su Nemačka i Francuska juče demantovale da imaju veze sa "non pejperom" koji je objavila Koha, a za koji se tvrdi da je pripremljen kao okvir za nastavak dijaloga, analitičari u Prištini ne isključuju mogućnost da bi ovakav dokument u jednom trenutku mogao da se nađe na pregovaračkom stolu.

U najnovijem dokumentu, čiji autor se za sada ne zna, između ostalog piše da bi na Kosovu trebalo da se uspostavi "autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, ali se navodi i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem.

Za političkog analitičara Bljerima Burjanija izvesno je postojanje francusko-nemačkog "non pejpera", putem koga se, kako kaže, ispituje teren za ovakve ideje. 

"Nedavno su pokrenuta brojna pisma u vezi sa konačnim rešenjem između Kosova i Srbije, koja se objavljuju, a zatim se poriču. Ako će postojati autonomija za tri srpske opštine na severu Kosova i za tri albanske opštine u Srbiji, priznavanje međusobnog suvereniteta i uzajamnog integriteta nije ništa novo, ali jeste ako bi Srbija u toj situaciji trebalo da prizna državu Kosovo", kazao je Burjani u izjavi za Kosovo Onlajn.

Politički analitičar Avdi Smajljaj smatra da su dokumenti "non pejper", iako neformalne strukture, vid pritiska na Kosovo da napravi ‘skupe kompromise’ u procesu dijaloga. On smatra da je "non pejper 2", osnova za kasniju primenu "non pejper 1" dokumenta, koji predviđa promenu granica.

"Oba 'non pejpera' su nepovoljna za Kosovo. Prvi je ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet, dok drugi udrožava suverenitet i funkcionalnost kosovske državnosti. Prema tome, oba dokumenta ne nude održiva dugoročna rešenja”, navodi Smajljaj.

Podsetimo, slovenački portal "Necenzurisano" nedavno je objavio sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta "Zapadni Balkan - put napred" koji je, kako navode, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, u kome su, između ostalog, iznete ideje o ujedinjenju Kosova sa Albanijom i priključenje Republike Srpske Srbiji.