Rode: Nemačko-francuski "non pejper" o dijalogu je lažna vest

Jorn Rode
Izvor: Koha ditore

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da je "non-pejper“ o okviru za dijalog, objavljen u današnjem izdanju prištinske Kohe, lažna vest.

Rode je naveo da dokument možda postoji, ali da nije francusko-nemački i da Nemačka podržava dijalog koji vode Evropska unija i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

"Takozvani ’nemačko-francuski non-peper’ u izdanju Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji papir, ali sigurno nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je dijalogu koji predvodi EU, a kojeg vodi EUSR Miroslav Lajčak, kako je nemački ministar spoljnih poslova Mas ponovio prošlog četvrtka u Prištini“, objavio je Rode na Tviteru.

Prištinska Koha navela je da je sinoć primila nezvanični dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska i koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

U "non-pejperu" se navodi da bi bio stvoren autonomni okrug severno Kosovo, a da bi Srpska pravoslavna crkva imala privilegovan status, dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.
 

Miodrag iz Peći
27. April 2021.
Oba non pejpera postoje i oni su lakmus papir za ispitivanje javnog mnjenja u Srbiji, na KiM i BiH. Prvi su oberučke prihvatili Albanci i Republika Srpska dok su Bošnjaci ogorčeni i prete ratom.
Drugi non pejper je nedorečen jer je u saglasju sa ustavom Kosova u vezi autonomije SPC i njene eksterotijalnosti ali je što se tiče kosmetske Republike Srpske za Kosovo neprihvatljiv zbog upravljanja Jezerom Gazivode koji je rak rana svih pregovora.