Džaba časna reč, dajte besu da korupcije neće biti

ilustracija
Izvor: Tanjug

Najskuplja reč na Kosovu je korupcija. To je ujedno i najfrekventnija reč. Srbi, Vučić, čista borba OVK, zastave na Novom Brdu i Specijalni sud samo su garnirung koji uz puna usta borbe protiv korupcije stranački lideri serviraju pred građane u danima kad je kampanja uveliko počela, a izbori još nisu (a možda i neće biti) raspisani.

Ko pamti ne zaboravlja, pa sledstveno starim navikama i principima delovanja izgleda da se albanski stranački prvaci na Kosovu nisu sami setili da pričaju o čistoj savesti i tuđim prljavim rukama. Čini se da je stiglo pismo preko okeana, a na terenu kineska verzija svilenog gajtana u vidu konkretnog upozorenja kad su Britanci i Amerikanci izašli iz odbora Agencije za poređenje i verifikaciju imovine.

“Nepotizam, korupcija i zarobljavanje države uništiće Kosovo”, konstatovao je odlazeći ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O'Konel upozorivši da strpljenje kosovskih prijatelja iščezava jer građani Kosova zaslužuju bolje, ali samo ako odluče da kazne one koji su uključeni u ovakve radnje.

O’Konel je time podržao ambasadu SAD koja je sledila primer njegove zemlje i povukla se iz odbora Agencije za poređenje i verifikaciju imovine jer “nema smisla gubiti vreme pokušavajući da pomognemo kosovskim institucijama kada se većina u kosovskoj skupštini ne brine o tome i kada se pojedinci ne stide da rade nepravedno i nepravilno”.

Nije ćutao ni nemački ambasador na Kosovu Kristijan Held pa je upororio da se na javne pozicije na Kosovu gleda isključivo kao na poklone, niko ne bi trebalo da očekuje od onih koji se trude da pomognu da ostanu puke "zavese na prozorima".

Pametnom čoveku je i komarac muzika, a uplašen čovek radi sve da strah nestane, pa su lideri i državni činovnici krenuli da se međusobno utkuju ko će pred više ljudi da kaže kako korupcija mora nestati, a ko će više Fejsbuk statusa napisati na istu temu.

Tako je Kadriju Veseljiju Srbija tek druga crvena linija, a prva je, pogađate, korupcija.

“Svi korumpirani, oni koji podržavaju korumpirane i nepotizam, nemaju mesta u upravljanju i partnerstvu sa DPK. Dajem vam časnu reč”, reče nedavno Veselji koji očigledno ignoriše istraživanje slovenačkog IFIMESA ili postupa kao nekadašnji komunisti – "nisam čit’o, ali osuđujem", pošto je njegov stranački kolega i predsednik Kosova Hašim Tači tamo jedna od glavnih tema.

Podsetimo, u analizi "Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova" Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES sa sedištem u Ljubljani, Tači je opisan kao "simbol političko-kriminalne hobotnice " na Kosovu.

Period kad je Hašim Tači obavljao funkciju premijera obeležen je, navode u analizi, zapošljavanjem prema rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.

"Vladu koju je predvodio Hašim Tači i njegov klan karakteriše ga nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, reakcije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva", piše u istom istraživanju i konstatuje da je u za vladavine Hašima Tačija povećan trend odlaska mlade populacije sa Kosova.

Ni Ramuš Haradinaj nije zanemaren u slovenačkoj analizi, a nije časio ni časa jer korupcija ne sme da čeka, pa svakodnevno modifikuje izjave na istu temu i poručuje da će pobediti u borbi protiv korupcije zajedno sa onima koji su vratili dostojanstvo pravosuđu i tužilaštvu.

Uz sve to, treba pomenuti da je prema oceni Transparency Internationala za 2018. Kosovo uvršteno na 93. mesto prema stepenu korupcije od ukupno 180 zemalja.

Takođe, treba podsetiti da je finski advokat Simo Pietilainen koji je radio kao službenik EULEKS-a rekao da na Kosovu vlada kriminal, korupcija i krvna osveta, da građani ne veruju pravnom sistemu i drugim institucijama.

Dakle, nisu politički predstavnici Albanaca sa Kosova zaokružili i izgradili državu, pa su se okrenuli sebi i Srbe pominju tek da održavaju vatru da tinja, već su stisnusti i odozgo i odozdo.

No, i saveznici odozgo i građani odozdo znaju da časna reč nije isto što i besa.