Suočavanje dve koalicije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji

Skoplje
Izvor: NSPM

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane pripremio je analizu aktualne političke situacije u Severnoj Makedoniji povodom prvog kruga lokalnih izbora, koji će biti održani u nedelju, 17. oktobra 2021. 

U opširnoj analizi "Lokalni izbori u Severnoj Makedoniji 2021: Neformalni centar moći žele srušiti vladu", navodi se da će pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima imati 1.824.864 birača, koji će u prvom krugu izbora birati gradonačelnike i odbornike u 80 opština, kao i za glavni grad Skoplje. 

Na lokalnim izborima imamo suočavanje dve koalicije. Koaliciju vladajućih partija, predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i tri partije Albanaca - DUI, BESA i DPA, dok koaliciju opozicionih stranaka predvodi konzervativno-desničarski VMRO-DPMNE sa partijama albanskog bloka - Alijansa za Albance i Alternativa.

Izbori u znaku pandemije i popisa stanovništva

Lokalni izbori u Severnoj Makedoniji održavaju se u znaku pandemije kovida 19 i popisa stanovništva. U suočavanje sa pandemijom kovida 19  Severna Makedonija se ne razlikuje od drugih država regiona. Vlada je preduzela potrebne mere prema preporukama zdravstvene struke i osigurala podršku kompanijama i građanima shodno svojim mogućnostima. 

Analitičari smatraju, da je u (ne)uspehu u borbi protiv pandemije kovida 19 odigrao i balkanski mentalitet, kojeg karakteriše temperamentnost i ponos, te poprilična nedisciplinovanost građana koja je bila od presudne važnosti u suočavanju za pandemijom kovida 19 i njenim posjedicama.

Izborna kampanja odvijala se u drugačijim okolnostima nego ranijih godina, ali je politička retorika bila oštra i nemilosrdna prema političkim protivnicima. Pored tradicionalnih lokalnih tema uglavnom su u kampanji prevladavale teme koje se tiču nacionalne i međunarodne politike. Izborna kampanja dosada je protekla bez incidenata i sa znatno manjim brojem učesnika izbornih skupova zbog pandemije kovida 19 i sa povećanom političkom kulturom u odnosu na ranije izborne kampanje. Primetna je žestoka konfrontacija između albanskih političkih stranaka, jer su za Albance lokalni izbori tradicionalno važniji od parlamentarnih.

U Severnoj Makedoniji je posle 20 godina uspešno sproveden popis stanovništva. Podaci, koji će se dobiti iz popisa stanovništava biće dragoceni za budući razvoj te države. 

Severna Makedonija – solarna "supersila"

Lokalni izbori odvijaju se u vreme nastanka energetske krize, koja će prouzrokovati tektonske poremećaje kod stanovništva i u privredi. Severna Makedonija se uspešno preorijentisala na obnovljive izvore energije i već je postigla zapažene rezultate kada je u pitanju  solarna energija i energija vetra.

Analitičari smatraju da Severna Makedonija, kao zemlja sa izuzetnim potencijalom sunca, daje odličnu osnovu da se preko odgovarajuće energetske politike vlade pozicionira kao regionalna “supersila” kada je u pitanju proizvodnja solarne energije. Znatni rezultati su postignuti kada je u pitanju i proizvodnja električne energije iz vetra i već je u funkciji nekoliko vetroparkova za proizvodnju električne energije. 

Neformalni centri moći žele srušiti vladu

Severna Makedonija posle 12-godišnjeg režima kojeg su simbolizovali Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) i Sašo Mijalkov (VMRO-DPMNE) napravila je značajne iskorake u svom društvenom razvoju. Padom režima relaksirani su odnosi u društvu i nestao je strah među građanima. Preko 20.000 građana bilo je nezakonito prisluškivano, dok su biznismeni bili prisiljeni plaćati “reket” režimu. Redovno su produkovani međuetnički konflikti, koji su unosili nesigurnost i strah. Došlo je do ogromnog bogaćenja pojedinaca oko Gruevskog i prema procenama iz zemlje je izneto preko pet milijardi evra. 

Analitičari smatraju da je padom režima dvojca Gruevski-Mijalkov došlo do oslobađanja straha kod građana i stvaranja društva bez međuetničkih napetosti i konflikata. To potvrđuje i podatak da od dolaska na vlast vlade Zorana Zaeva (SDSM) nije zabeležen nijedan međuetnički incident, koji su bili nekada redovna i svakodnevna pojava, a Severna Makedonija je sada prema međunarodnim indeksima najsigurnija zemlja Zapadnog Balkana. 

Za vreme režima Gruevski-Mijalkov u Severnoj Makedoniji uspostavljen je neformalni centar moći, koji je bio simbioza, politike, tajkuna i mafije uz podršku obaveštajnog podzemlja. Nažalost, nova makedonska vlada nije uspela potpuno savladati neformalne centre moći i demontirati režim Gruevski-Mijalkov, koji i dalje subverzivno deluje protiv nove vlade Zorana Zaeva raspolažući enormnom sumom novca za njeno rušenje i vraćanje Severne Makedonije u staro stanje. Delovanje tih krugova usmereno je i protiv Prespanskog sporazuma, koji je prekinuo izolaciju države i omogućio članstvo Severne Makedonije u NATO, što predstavlja istorijski uspeh te države, jer je time postala članica Alijanse modernih i demokratskih država, a time i zagarantovala svoj teritorijalni integritet i suverenitet što je posebno važno zbog već poznatih aspiracija prema makedonskoj teritoriji. Ti krugovi dovode se u vezu i sa ruskim interesima u regionu. Zbog raspolaganja ogromnih  novčanih sredstava i uspostavljenom mrežom moći žele srušiti vladu Zorana Zaeva, koja je barijera ostvarivanju njihovih interesa.

O snazi neformalnog centra moći govori i evidentirani neovlašćen kontakt javne tužiteljke za progon organiziranog kriminala i korupcije Vilme Ruskovske sa Sašom Mijalkovim 2020.godine u jednom kafiću u Skoplju. Tužiteljka Ruskovska, iako nije vodila predmet Orce Kamčev, tražila je da bude upoznata za veštačenjem ekonomsko-finansijske struke što je nedopustivo i nezakonito. 

Osveta Zaevu i Spasovskom

Sašo Mijalkov, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost i Orce Kamčev, najbogatiji makedonski tajkun uspostavili su i finansiraju paralelni sistem kojim vladaju. Mijalkov i Kamčev imaju potpunu kontrolu nad celokupnim pravosudnim i policijskim sistemom izuzev tužilaca Lenče Ristovske i Traјče Pelivanova i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog (SDSM), koji su se u poslednjih nekoliko meseci pokazali kao glavna prepreka njihovim namerama. Ministarstvo unutrašnjih poslova je postiglo najbolje rezultate u poslednjih 30 godina u borbi protiv trgovine narkoticima i preventivne kontrole saobraćaja. 

Trio Nikola Gruevski – Sašo Mijalkov – Orce Kamčev naleteli su na prepreku i otpor u svojim aktivnostima u institucijama makedonske države, posebno kod premijera Zorana Zaeva i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, Pošto je većina njihovih planova osujećena, a najava novih aktivnosti resora unutrašnjih poslova dovešće do povećanja napada na ministra Olivera Spasovskog, preko kojeg se pokušava srušiti Zaev i njegova vlada. 

Analitičari smatraju da je neophodna demontaža režima Nikole Gruevskog i finansijsko-kriminalne i bankarske hobotnice Viktora Orbana (Fidesz) u regionu uz pomoć američkih agencija za borbu protiv kriminala i korupcije. Aktivnosti trojca Gruevski-Mijalkov-Kamčev na lokalnim izborima je pokušaj osvete Zoranu i Zaevu i Oliveru Spasovskom, posebno Spasovskom u njegovom rodnom gradu Kumanovu gde su osigurane neograničene količine novca da se pobedi SDSM-ov kandidat za gradonačelnika  i tako izvrši jedan vid osvete prema ministru Spasovskom. Razlog za osvetu je, pored sprečavanja njihovog delovanja, i činjenica da se Gruevski nalazi u egzilu u Mađarskoj, dok se Mijalkov i Kamčev nalaze u zatvoru u Skoplju. 

Lokalni izbori – šansa za povratak na staro stanje

Trojac Gruevski-Mijalkov-Kamčev nastupaju u obliku tzv. udruženog zločinačkog poduhvata. Zahvaljujući naporima koji su uloženi od strane institucija makedonske države već su zaustavljeni u svojim namerama. Neverovatno je da se lokalni izbori koriste za namere rušenja vlade i destabilizaciju države što je nezabeleženo u dosadašnjoj demokratskoj praksi. 

Analitičari upozoravaju na činjenicu da građani nisu u potpunosti zadovoljni brzinom promena i društvenim razvojem Severne Makedonije što je donekle opravdano. Međutim, istraživanje je pokazalo da je Severna Makedonija još uvek pod snažnim uticajem neformalnog centra moći, kojeg simbolizuje trojac Gruevski-Mijalkov-Kamčev i još uvek drže jedan deo države „zarobljenom“ i ometaju delovanje vlade kako bi izazvali nezadovoljstvo građana što su jednim delom i postigli. Izazivanje nezadovoljstva je u funkciji rušenja vlasti uzimajući u obzir da raspolažu neograničenim sredstvima, tako da su lokalni izbori ponovna prilika, da se sruši vlada Zorana Zaeva, destabilizuje  Severna Makedonija i sve vrati u staro stanje pod njihovu kontrolu i vlast. Te namere su osujećene i zbog toga se već pokazuju znakovi nervoze kod navedenog trojca.

SAD prate situaciju u regionu, kreiraju bolju budućnost regiona i svesni su situacije u kojoj se nalazi Severna Makedonija i region. Zbog toga je predsednik SAD Džozef Bajden 8. juna 2021. godine doneo Izvršnu naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u SAD određenim osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu i tako onemogućavaju prosperitet tog regiona. Izvršna naredba američkog predsednika Bajdena je upozorenje i poruka svima u regionu Zapadnog Balkana, ali i makedonskim vlastima da intenziviraju borbu protiv kriminala i korupcije i suprotstave se negativnim pojavama i pojedincima koji mogu ugroziti regionalni mir, stabilnost, prosperitet i američke interese.