Zbog čega Vjosa Osmani čuva sliku s Vukom Jeremićem

jeremic osmani
Izvor: Twitter

Postoje pogrešne političke odluke, napravljene u ime države, koje tek nakon protoka određenog vremena pokazuju svu težinu i razmere posledica koje su proizvele. Jedna od takvih je bio predlog Srbije Generalnoj skupštini UN, 8. oktobra 2008. godine, da se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. 

Ime Vuka Jeremića, tadašnjeg srpskog ministra spoljnih poslova, koji je bio idejni inicijator ove, ispostaviće se ubrzo, samoubilačke diplomatske i pravne akcije, kosovski Albanci danas izgovaraju sa posebnim zadovoljstvom. Jer, dve godine posle isporučenog zahteva Srbije, 22. jula 2010, Međunarodni sud pravde doneo je savetodavno mišljenje da kosovska Deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Pogled kojim na onoj čuvenoj fotografiji iz dvorane suda u Hagu Vjosa Osmani ispraća poraženog Jeremića, ostao je kao najbolji podsetnik na jedan nepromišljen, neuk i dalekosežno opasan potez srpske države. U vezi sa Kosovom Srbija je, ruku na srce, grešila i decenijama ranije tragično mnogo i suviše često, ali od šamara koji se u Hagu tog jula dogodio, srpskoj politici u vezi sa Kosovom tek sada žestoko zuji u ušima. 

Za tadašnju vlast u Beogradu odluka MSP bila je iznenađujuća, na samo dan pre saopštavanja sudskog mišljenja i tadašnji predsednik Boris Tadić, i premijer Mirko Cvetković i šef diplomatije Jeremić javno su govorili da očekuju da će odluka biti pozitivna po Srbiju, ali uprkos njihovom naknadnom kukanju, srpska javnost u tom momentu nije ni blizu shvatala kakav su jeziv autogol oni zabili sopstvenoj državi. To saznanje je došlo u godinama koje su usledile, a naročito je vidljivo poslednjih meseci kada se Jeremićeva fotografija redovno nalazi na naslovnim stranama prištinskih novina i portala uz tople izraze zahvalnosti Albanaca zbog onoga što im je servirao na tacni.

I dok su Srbi masovno još plivali u svojim sopstvenim kosovskim zabludama, Jeremić je, ipak, sasvim sigurno još tada znao šta je napravio i kakve će to konsekvence imati u daljoj borbi Srbije za njena prava na Kosovu. A ako nije, Harvard bi debelo trebalo da preispita svoje kriterijume upisa. 

Igrao se Jeremić vatrom, kako to samo deca znaju nespretno, i zapalio sopstvenu kuću. Ono što je kasnije saznao bila je politička cena koju će i lično morati da plati zbog pogrešnih poteza. Preterano ambiciozno gledao je u blistavu karijeru pred sobom, i zaslepljen tim reflektorima nije video provaliju koja ga čeka iza ćoška. Eno ga i danas u tom sopstvenom političkom ambisu, odakle pokušava da objasni Srbima da je neko drugi kriv za ono što je njegova direktna odgovornost.

Simbolično, a o Jeremićevom potonuću još slikovitije govori to gde je danas Vjosa Osmani, takođe američka učenica, koja je kao pravnik na početku karijere i član prištinskog tima bila u Hagu prilikom izricanja sudskog mišljenja o kosovskoj nezavisnosti.

Evo je u kabinetu predsednika kosovskog parlamenta i ujedno je ovlašćena za poslove predsednika Kosova, sa ogromnim šansama da na nekim sledećim izborima dodatno učvrsti svoju političku poziciju i uticaj. Onu fotografiju s poniženim Jeremićem u sudnici drži u fioci radnog stola i s vremena na vreme rado je izvadi da obriše prašinu s nje.

Za to vreme, današnja Srbija pokušava da nekako izađe iz kosovskog ćorsokaka. Da učini čudo i da se posle svih pogrešnih istorijskih poteza, i posle potpuno nepotrebnog autogola u Međunarodnom sudu pravde, nekako vrati u tu utakmicu. A oni što su navikli da daju autogolove i skrušeni napuštaju teren… Bilo bi dobro da budu bar malo fer, da sada ne viču sa tribina, nego neka kupe sebi loptu i izađu u neko školsko dvorište pa nek šutiraju koliko im je volja.

тоша
06. Decembar 2020.
Браво, одлична анализа.
Kosmet
06. Decembar 2020.
Bravo....Samo kad bi napisali ime novinara, da mu čestitam!!!
Više nego odlično napisano!!!
vladan jevtic
08. Decembar 2020.
ime novinara? pa Djilas ko bi drugi
voli vuka
11. Januar 2021.
voli vuka