Kusturica: Ne bih dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. veku

kusturica
Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Mora da se odvoji moja lična ideja i politika, ja im ne bih dao ni pedalj, to je najveća pljačka u 20. veku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da verujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina, rekao je reditelj Emir Kusturica za RTV.

“Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju? Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gde oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN”, dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. veku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo posle ustanka usvojili trobojku i tada proizveli Prvu srpsku revoluciju.

“200 godina kasnije, mi jedini imamo trobojku i ostajemo verni prazničenju onoga iz Francuske revolucije- sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo “, rekao je Kusturica za RTV.

Kusturica smatra i da su Srbima, Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su uvek i bili prijatelji.

“1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek bili prijatelji”, istakao je Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, naglašava Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primeni sve ono što je tamo naučio.

“Važno je biti svoj, a ta cena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku”, zaključio je reditelj.

 

Ja
03. Oktobar 2020.
Albancima nista nepripada to nije njihova drzava lazna je i nepravedna to je istina
Ali
03. Oktobar 2020.
Albanci su 300 godina prije krista su tu a srbi 300 godina poslije. Kosovo je Albansko uvek billo. A vi ste dosli iz Rusije tamo je vase mesto.
Bibi Beni
03. Oktobar 2020.
Citaj Malo da, naucis nesto o istoriji pa ces Onda znati koliko je Albansko bilo a na prevaru oteto...
Predrag Stojković, Pece
03. Oktobar 2020.
Albanci su na KiM došli iz Azerbejdžana 1455 godine a doveli su ih Osmanlije kako bi im pomogi da kontrolišu Srbe i druge Hrišćane. Albanci nemaju nikakvog dokaza da su ovde ni 150 poslednjih godina a kamoli da su na KiM 300 godina pre Hrista kako umeju da lupe...
Liki
03. Oktobar 2020.
Bože, da li Albanci uče nešto što bi ih uvelo u civilizacijske tokove. To je očito narod zarobljen u srednjem veku iz kojeg.nr mogu ili ne žele da izađu .
rex
03. Oktobar 2020.
kad su albanci gradili Rimsko carstvo vi
srbi ste luljali po drvama u karpatima
Danilovgrad
04. Oktobar 2020.
I srbi su došl od nekuda..
Kosovar
05. Oktobar 2020.
Joj gde si naucio onu istoriju, daj malo nama da ucimo, ostali smo neuci!
Enver
10. Maj 2021.
on ne lupa, no ti lipas. uci mallo sta drugi kazu o kosovo. na lazima se ne zivi ....
Abid Kara Bilal
03. Oktobar 2020.
Svake gidine srba je sve manje za 130.000 ljudi
Рашо
03. Oktobar 2020.
Можда али вас је мање дупло. Никад вас није ни било много а сада буквално нестајете.
Danilovgrad
04. Oktobar 2020.
A albanaca sve više
Vladimir Ikonić
06. Oktobar 2020.
Počeli smo i mi da noći koristimo za pravljenje dece🤩😄😃🤗.Sad ste gotovi
Stranac
04. Oktobar 2020.
Mislim da je dobro vidjeti kako Albanci i Srbi raspravljaju, a da se ne psuju, stvarno sjajno i o tome treba raspravljati, a ne se grditi. je ono što je bilo, ali mi smo susjedi, a ne neprijatelji, pa polako, sve će biti u redu
MT
04. Oktobar 2020.
Bravo majstore. Sad nam kazi kako da to uradimo!
daki
04. Oktobar 2020.
Budite svi ljudi mislite sa glavom a ne sta vam govore.
Politika samo prica i pali vatru a mi budale skacemo
Spartanac
05. Oktobar 2020.
😂😂😂😂😂
Ramadan Gashi
05. Oktobar 2020.
Kosovo
Vladimir Ikonić
06. Oktobar 2020.
Je srce Srbije
Robertt
10. Maj 2021.
lako je pisati kosovo je srce srbije. cak se deca pitaju sta to znaci !? to znaci da je kosovo nezavisna drzava, znaju i vrapci i nema povratka. pazite vi srbi na vojvodinu !! jer nikada kao i kosovo nije billo vase. conjenica je 1.000.000 %
pozdrav komsije