Kusturica: Srbi nikada nisu pokoreni, nastavićemo da živimo ukoliko sačuvamo Kosovo

kusturica
Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Jedan od laureata na svečanoj ceremoniji dodele priznanja zaslužnim pojedincima i insttitucijama povodom Dana državnosti Srbije, reditelj Emir Kusurica izrazio je danas nadu da će srpski narod nastaviti da živi ukoliko sačuva Kosovo i Republiku Srpsku, prenosi Tanjug.

"Ukoliko održimo Kosovo i Republiku Srpsku, srpski narod će nastaviti da živi i ovo što sada živimo će postati jedna duga i teška epizoda u budućoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena 'na teritoriji celovite Srbije'", istakao je Kusturica u inspirativnoj besedi u ime svih laureata.

"Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo", poručio je Kusturica.

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

"To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić - revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od retkih narod u svetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo", poručio je Kusturica.

Šaljivo je prokometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sedeo zatvoren u planini sa medvedima, vukovima i po nekim turistom.

"Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji", kaže Kusturica.

Proslavljeni reditelj govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo nasledili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskoj ustava iz 1835. godine kojim "svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan".

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i "da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci".