Dajmel: Kurti napravio stratešku grešku provocirajući SAD, a nije ispoštovao ni dogovor sa DSK

Johana Dajmel
Izvor: Danas

Ekspert za Zapadni Balkan Johana Dajmel ocenila je u intervjuu za Dojče vele da strateške greške Aljbina Kurtija vidi kao razlog za novu političku krizu na Kosovu, ali i da odbijajući stav kosovskog predsednika Hašima Tačija nije pomogao u premošćivanju razlika, prenosi Gazeta Ekspres.

Kosovo je u političkoj krizi, kao da korona kriza nije dovoljna, vlada je pala nakon pokretanja zahteva za nepoverenje. Zašto je Aljbin Kurti pao tako brzo?

Podsetimo se, stvaranje vlade je trajalo dugo. Prvi put na Kosovu sklopljen je koalicioni sporazum. Ali ova koalicija je od početka bila "brak sa razlogom", što je značilo da svi moraju poštovati dogovore i da se odluke donose između vladajućih stranaka. To očigledno nije uspelo i izazvalo je ljutnju. Kao što čujem iz Prištine, ovo je bila najveća politička greška Aljbina Kurtija. Pored toga, došlo je i do strateške greške, jer je Aljbin Kurti svojim "ne" za momentalno ukidanje takse isprovocirao SAD. I više nije pomoglo to što je bio spreman za delimično ukidanje. Pritisak Vašingtona je bio ogroman.

 Kako sada ocenjujete ovu situaciju? Ponovni izbori?

U početku će Aljbin Kurti da nastavlja da obavlja dužnosti. Ustav ponovo daje mandat Samoopredeljenju da napravi vladu. Za mandat Kurti treba da ide kod predsednika Tačija, a ja ne predviđam da će se to destiti u bliskoj budućnosti. Pitanje je može li se formirati vladajuća koalicija sa DSK, NISMA i ABK.. Možda Aljbin Kurti cilja na vanredne izbore. Ali zbog krize COVID-19, trebaće nekoliko meseci da se o tome počne razmišljati. Nažalost, Kosovo se suočava sa neizvesnim i teškim vremenima. Dok se u drugim zemljama prelazi preko ideoloških neslaganja i političke snage sarađuju kako bi bile odgovorne pred narodom u vanrednoj situaciji zbog virusa, na Kosovu se dodatno pogoršava situacija sa nestabilnim političkim institucijama.

Kurti je u sredu rekao u parlamentu da razlog za nepoverenje njegovoj vladi nije smena ministra unutrašnjih poslova, već sporazum sa Srbijom koji predviđa podelu Kosova, čemu se on protivi. Takođe je otvoreno napao predsednika. Šta se krije iza ovog političkog rata?

Pored sporenja oko ovlašćenja između PS i DSK, verovatno da će se dijalog nastaviti, odnosno da će Vučić i Tači sprovesti do kraja sporazum koji su možda postigli. Tači u poslednjih nekoliko nedelja nije propuštao ni jednu prilku da ide protiv Kurtija. S druge strane, Kurti je predsedniku uskratio pregovaračka prava u dijalogu između Kosova i Srbije. U vreme kada je Kurti jasno i nekoliko puta razjasnio da mu dijalog nije prioritet, i da će se baviti unutrašnjom situacijom na Kosovu i snažno se boriti protiv korupcije, Tači je sa Ričardom Grenelom nastavio dijalog u Vašingtonu. I ovo je definitivno dovelo do obaranja vlade.

Pre glasanja o nepoverenju, Nemačka i Francuska pozvale su da se predlog za nepoverenje povuče. Zašto su ovi pozivi zanemareni?

O tome morate da pitate političare na Kosovu. Demarš (usmeni zahtev Francuske i Nemačke) bio je jasan, ali verovatno je došao prekasno.

Pričalo se da će sporazum Kosova i Srbije biti potpisan u Beloj kući ... ali nije jasno kakav će to biti sporazum. Da li SAD i EU više nisu istog stava što se tiče Kosova?

Ono što vidimo, međutim, je da između SAD i EU ili između nekih država članica postoje različiti pogledi na to kako da se postupa. Iako je specijalni izaslanik Grenel u liniji s Tačijem i Vučićem i odobrio bi razmenu teritorija, druge države, uključujući Nemačku s kancelarkom Angelom Merkel, jasno su protiv toga. SAD su takođe dobro iskoristile vreme kada je EU morala da bude rekonfigurisana i dugo nije bila sposobna za delovanje. AMERICA FIRST. Radi se o uspehu Trampove spoljne politike bez obzira na gubitke. Kosovo je dobar teren za predsednika Trampa da radi protiv EU. Miroslav Lajčak sada bi trebalo da bude imenovan za izaslanika EU za dijalog o Kosovu i Srbiji, a sastanak o dijalogu uskoro je trebalo da bude održan u Parizu. Sada kada je vlada pala, u dogledno vreme ne vidim šanse za to.

EU izgleda paralizovano na Kosovu, ništa se ne pokreće, dijalog je zamrznut. Predsednik Tači nije krio da je izgubio poverenje u EU. Postignuta su dva železnička i avio-sporazuma uz asistenciju SAD. Šta EU treba da učini da bi ponovo bila aktivna?   

Koliko ja znam, ta dva "sporazuma" o prevozu su pisma. Posle toga je usledila predstava. Predsednik Tači je okrivio u većoj meri okrivio EU. Tačno je, nedopustivo je da još uvek nema vizne liberalizacije za Kosovo. Međutim, Tači je kriveći EU po mom mišljenju, sebe diskreditovan kao budućeg partnera u pregovorima Kosovo-Srbija, posredovanim od strane EU. A ne znamo kada će se nastaviti dijalog zbog pandemije. Osim toga biće izbora u Srbiji, koji su takođe odloženi. Sada je nova situacija na Kosovu. EU bi trebala pomoći Kosovu da prevaziđe pandemiju. Sada je to važnije nego razmišljanje o granicama.