Senatorka Šahin: Formiranje ZSO je način da se podrži sporazum Srbije i Kosova

senatorka Šahin
Izvor: Reporteri

Predsedavajća Pododbora za Evropu američkog Senata Džin Šahin izjavila je u intervjuu za Glas Amerike da to telo podržava primenu preliminarnog sporazuma između Srbije i Kosova, a da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom jedan od načina da se to uradi, istovremeno dodaljući kako je veoma važno da se podstaknu one evropske zemlje koje to još nisu radile, da priznaju Kosovo.

Senatorka Šahin objasnila je da njen zakonski predlog o regionu, pod nazivom „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“ ima podršku obe stranke i administracije.

Učestvovali ste na pretresu Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata o američkoj politici na Zapadnom Balkanu. Koliko je važno da američki Kongres i administracija i dalje obraćanju pažnju na region?

Veoma je važno. I od savetnika (u Stejt Departmentu Dereka) Šolea i zamenika pomoćnika državnog sekretara (Gabrijela) Eskobara smo čuli koliko je region ključan, kao i posvećenost Sjedinjenih Država da se osigura da je Evropa na kraju celovita, slobodna i u miru. I Zapadni Balkan je važan za to.

Da li ste bili zadovoljni onim što ste čuli od zvaničnika Stejt departmenta? Da li želite da vidite još veći američki angažman?

Zadovoljna sam zbog dodatnog američkog angažmana. To je veoma važno. Takođe je važno da sarađujemo sa evropskim partnerima. Važno je, to sam čula od građana u Srbiji, na Kosovu, od drugih širom Zapadnog Balkana, njihov interes je da se pridruže Evropskoj uniji i ostatku Evrope. I mi želimo da to nastavimo da ohrabrujemo. I da podržimo EU, Kosovo i Srbiju u tom naporu.

Uoči pretresa ste sa kolegama u Senatu podneli dvostranački predlog zakona o Zapadnom Ballkanu. Možete li mi reći šta je suština predloga i kakve su šanse da bude usvojen?

Da, reč je o dvostranačkom zakonskom predlogu i mislim da ima podršku administracije. Sponzor predloga je, uz mene, i senator Rodžer Viker, vodeći republikanski član Odbora za oružane snage u Senatu. Predlogom se podržavaju ekonomske inicijative zato što je ključno osigurati prosperitet u regionu i da ljudi imaju poslove. Podržava demokratske reforme u regionu, a bavi se i sankcijama koje su uvedene. Predsednik je doneo dve uredbe o sankcionisanju pojedinaca zbog koruptivnog ponašanja, i ovim predlogom bi se kodifikovale te sankcije što mislim da je važno. Čuli smo na pretresu kako korupcija utiče na ono što se događa u regionu i veoma je važno da ohrabrimo podršku za vladavinu prava i obezbijedimo podsticaje za rešavanje korupcije.

Senatori su na pretresu ispitivali zvaničnike Stejt departmenta o više pitanja na Balkanu, između ostalog i o Srbiji. Kao što znamo, Srbija je samo jedna od dve evropske zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Koliko je važno da Srbija to uradi?

Nadam se da Srbija prepoznaje da joj budućnost nije sa Rusijom, već sa ostatkom Evrope i Zapadom. I ono što smo videli u ovom ratu, koji ničim nije izazvan, i okrutne zločine koji su počinjeni, sve to trebalo bi da pošalje veoma zabrinjavajuću poruku Srbima o tome šta mi moglo da se dogodi ako Rusija bude uspešna u Ukrajini.

Predsedavajući odbora, demokratki senator Bob Menendez je na pretresu oštro kritikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Između ostalog se osvrnuo na nedavni članak u Njujork tajmsu o navodnoj povezanosti predsednika Vučića sa kriminalnim klanovima u Srbiji. Da li ste imali priliku da pročitate taj članak i kako ga komentarišete?

Pročitala sam ga. Navodi u toj priči su veoma zabrinjavajući. I ja sam na pretresu između ostalog poručila da sada imamo ogromnu šansu na Zapadnom Balkanu. Lideri tamo imaju šansu, naročito predsednik Vučić i premijer (Aljbin) Kurti na Kosovu. Postoji preliminarni sporazum i mogu da ga primene. Mogu da usmere svoje zemlje na drugačiji put. To je put mira i prosperiteta. I nadam se da će iskoristiti tu šansu.

Da li smatrate da je američka administracije previše popustljiva prema predsedniku Srbije, kao što to neki smatraju, i da nije dovoljno oštra imajući u vidu probleme sa vladavinom prava i demokratijom u Srbiji?

Mislim da bi trebalo da pokušamo da stavimo do znanja gde su te šanse za budućnost i da podržimo demokratske reforme da bi se rešila korupcija. I to bi trebalo da uradimo u Srbiji, i drugim zemljama na Zapadnom Balkanu, koje i dalje pokušavaju da se demokratizuju.

U Srbiji se protestuje posle dve masovne pucnjave, građani su nezadovoljni reakcijom vlade i žele promene. Vučić je organizovao kontraproteste. Kako komentarišete događaje u Srbiji?

Važno je odgovoriti na masovne pucnjave. Potrebno je da po tom pitanju uradimo više u Sjedinjenim Državama. I pozdravljam sve napore da se to reši u Srbiji.

Jedno od pitanja o kojem se govorilo na pretresu su odnosi Srbije i Kosova. Kao što znamo, dve zemlje su postigle sporazum u čijoj primeni postoje prepreke. Šta bi američka administracija trebalo da uradi da podstakne dve strane da primijene ono što su dogovorile?

Na pretresu smo čuli da želimo da podržimo napore da se primeni preliminarni sporazum. Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je jedan od načina da se to uradi. Još jedna stvar koja je veoma važna je da se pokušaju podstaći one evropske zemlje, koje to još nisu radile, da priznaju Kosovo. Znači, kada je reč o obema stranama, postoji mnogo načina na koje možemo da podržimo njihove napore da primene ovaj sporazum.

Premijer Kosova Kurti okleva da formira ZSO, navodeći da strahuje od uspostavljanja nove Republike Srpske na Balkanu. Kako vi komentarišete ta strahovanja?

Ne želimo da imamo još jednu situaciju gde imamo nezavisnu republiku koja bi mogla da nastavi da izaziva probleme u zemlji, kontroverzu i konflikt. Međutim, mislim da postoje način da se (ZSO) formira na način koji bi je podržali i građani Srbije i Kosova, i kojim bi se rešila ta pitanja.

U Crnoj Gori će u subotu biti inagurisan novi predsjednik Jakov Milatović i kao što smo čuli na pretresu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar prisustvuje inauguraciji. Šta očekujete od novog predsednika i nove vlade koja će biti formirana posle prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna?

U suštini ono što smo rekli o celom Zapadnom Balkanu. Nadamo se da će nastaviti da se kreću ka EU. Crna Gora je naravno članica NATO-a što je od velike pomoći. Zatim, očekujemo da se nastavi rešavanje pitanja korupcije u zemlji i organizovanog kriminala. Čuli smo da je na pretresu, senator Kejn postavio pitanje o zabrinutosti u Latinskoj Americi zbog učešća nekih bandi sa Zapadnog Balkana u trgovini drogom u Južnoj Americi. Nadamo se da možemo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na njenom putu ka punoj integraciji sa Zapadom.