Senatorka Šahin: Podržavamo evroatlantske aspiracije Kosova

senatorka Šahin
Izvor: Reporteri

Američka senatorka Džin Šahin koja zajedno sa senatorima Tomom Tilisom i Krisom Marfijem borave u Prištini, kazala je da Sjedinjene Američke Države podržavaju težnje Kosova da se pridruži NATO i Evropskoj uniji, prenosi Radiko slobodna Evropa.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem, Šahin je kazala da ova poseta pokazuje dvostranačku podršku američkog Senata.

"Podržavamo vaše težnje da budete deo NATO. Senator Tilis i ja smo kopredsedavajući Grupe za praćenje NATO i naporno radimo da podržimo aspiracije zemalja poput Kosova koje su zainteresovane za ulazak u NATO. Takođe podržavamo vaše stalne težnje da se krećete ka EU i vaše partnerstvo sa Zapadom. Kosovo je nedavno pojačalo svoje zahteve za pridruživanje vojnom savezu NATO, dok se Evropa suočava sa najvećom bezbednosnom krizom zbog ruske okupacije Ukrajine", kazala je Šahin.

Senatorka Šahin je kazala da SAD dele zabrinutost Kosova da bi ovaj sukob mogao da utiče i na region Zapadnog Balkana.

"Radujemo se što ćemo nastaviti da radimo zajedno na razmeni ideja o izazovima sa kojima se svi suočavamo, posebno u ovom bezbednosnom okruženju sa kojim se sada suočavamo u Evropi i sa onim što se dešava u Ukrajini. Ne želimo da se to dogodi nigde drugde u Evropi i želimo da se rat što pre završi. Ovde smo sa došli sa tom porukom i zbog prijateljstva koje imamo“, rekla je senatorka.

Nakon sastanka sa Osmanijevom, američki senatori sastali su se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.