Vizner: Bilo bi dobro da Srbija prizna Kosovo, makar i defakto

Frenk Vizner
Izvor: Promo

Ambasador u penziji i nekadašnji specijalni izaslanik SAD u pregovorima oko statusa Kosova Frenk Vizner u intervjuu za Kosovo Onlajn navodi da je njegov stav još od 2005. godine da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo, ali i ističe da Beograd ne mora da prizna nezavisnost Kosova dejure, nego bi mogao da to učini neformalno.

"Čvrsto verujem da bi dijalog trebalo da se završi međusobnim priznanjem, i to još otkako sam se pridružio pregovorima 2005. godine. Nezavisnost Kosova gotova stvar, pitanje je rešeno i najbolji put napred jeste da Srbija to prizna. I ne mora da prizna dejure, nego makar i defakto. Meni je lično bolje da to Srbija uradi dejure, kako bi se omogućio slobodan protok ljudi, robe, radeći na stvarima kao što su struja, voda, ali sve te stvari će ići lakše ako je barem i defakto priznanje", kaže Vizner.

Šta očekujete od nove Vlade Kosova, da li ste optimisti kada je u pitanju dijalog?

Mislim da će biti veoma težak put za obe strane i do nije bilo lako ni do sada. Mnogo pitanja mora da se razreši i postoje duboke razlike između obe vlade. Neće biti lako.

Aljbin Kurti je nedavno naveo da ima četiri principa pre nastavka dijaloga sa Srbijom, među kojima je i pitanje ratne odštete. Vaš komentar, da li "takvi principi" ubijaju dijalog?

Nisam analizirao te principe o kojima pričate i ne mogu detaljno da ih komentarišem. U generalnom smislu, obično je beskorisno ispostavljati preduslove ako želite da uđete u dijalog, jer onda i druga strana ispostavi preduslove i onda nema dijaloga. Generalno, ako želite da počnete dijalog, trebalo bi da to uradite bude bez preduslova.

Da li po vama dijalog Beograda i Prištine previše dugo traje?

Na to pitanje mogu odgovoriti samo "ciljevi koje imaju obe strane". Ako je cilj Kosova da dobiju priznanje od Srbije, a Srbija ne želi da da to priznanje, onda će dijalog dugo potrajati.

Zašto mislite da će Srbija priznati Kosovo?

To je odluka koju Srbija mora da preuzme. Ja to gledam iz drugog ugla. Šta je razlog da se ne prizna Kosovo koje je nezavisno, i već godinama živi nezavisno od Srbije i priznato je međunarodno. Zašto ne nastaviti sa životom, otvoriti Balkan, kako bi sve države mogle da napreduju.

Da li će predsednik Bajden pritisnuti Beograd kao što neki predviđaju?

Nisam video izjave koje podržavaju tu teoriju, a koje dolaze iz Vašingtona. Siguran sam da će Bajdenova administracija pristupiti Balkanu na pošten način. Bajden je već rekao da je njegov prioriret da želi resturaciju jakih odnosa SAD i evropskih saveznika. Mir u celoj Evropi je važan iz američkog interesa, što podrazumeva rešavanja problema u jugoistočnoj Evropi.  Mogu da vidim da Bajdenova administracija kreće da ohrabruje strane da pregovaraju i premoste razlike, ali još je rano, Bajden je na čelu administracije tek dva meseca i ne vidim neke konkretne poteze van iskazane generalne volje da se radi sa Evropom koja takođe želi dogovor.

Kako gledate na ruski interes na Balkanu, uzimajući u obzir i da dobro poznajete aktuelnog ambasadora Harčenka?

Poznajem Harčenka i drag mi je na ličnom nivou. Radio s njim u prošlosti. Rusija ima ulogu da igra na Balkanu, ali hajde da zapamtimo da glavni cilj Balkana jeste integracija sa EU i dokle god Moskva to prihvata tu činjenicu, ima prostora da SAD i Rusija da poštuju međusobne interese na Balkanu.

Da li su pitanja BiH i Kosova međusobno povezana?

Ne bi trebalo da budu povezana, različita su i trebalo bi ih tretirati različito.

Vidite li možda u narednom periodu mogućnost nekih značajnih pomaka u dijalogu?

Voleo bih da vidim to, verujem da je to u interesu Beograda i Prištine da se dogovore, ali ne potcenjujem poteškoće uzimajuči istoriju i čvrste pozicije obe vlade. Verujem da je važno da obe strane shvate koliko je važno sarađivati zajedno i kako bi ljudi živeli normalno dok se pregovara o političkom ishodu. 

Hašim Tači je bio jedan od najveih američkih saveznika na Kosovu, sada je u Hagu gde mu se sudi za ratne zločine. Kako gledate na to?

Ne mogu da komentarišem slučaj koji je pred sudom, ne znam činjenice  koje će biti iznete od strane tužilaštva. Zato ne mogu da odgovorim na pitanje koji će biti ishod slučaja. Znam predsednika Tačija mnogo godina, divim mu se i radio sam s njim, ali slučaj mora da reši u okviru zakona.

Šta mislite o Vašingtonskom sporazumu?

Nisam bio pristalica tog sporazuma ni kada se potpisivao, nisam se slagao, mislio da SAD i Evropa moraju da rade zajedno, a Evropa je tada bila isključena. U tom trenutku su SAD preigrale svoju ulogu na Kosovu, kada se nisu slagale sa vladom Aljbina Kurtija, i to je bilo nepoželjno mešanje u unutrašnje poslova Kosova. Nisam bio pristalica kako su se stvari odigrale u Vašingtonu.

Da li jednog dana vidite i Kosovo i Srbiju u EU?

To bi trebalo da bude ambicija EU, kao i ambicija Prištine i Beograda.

Ukoliko ne dođe do dogovora između Beograda i Prištine, da li preti opasnost da dođe do eskalacije zamrznutog konflikta kako neki navode? 

Bez nekog dogovora, stvari mogu da budu teške. Veća opasnost od direktnog obračuna, jeste propuštena prilika. Ako dve nacije rade zajedno, otvore granice i stvore normalne uslove čak i bez međusobnog priznanja onda će obe strane napredovati, ljudima će biti bolje, region će drugačije izgledati. Ako ne dođe do nekog dogovora, regionu će biti lošije. Dakle svima će biti bolje ako Kosovo i Srbija makar naprave dogovor "živi i pusti druge da žive". Voleo bih da konačan dogovor bude formalizovan u smislu da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije, ali dogovor po principu "živi i pusti druge da žive" je makar nešto što je ostvarljivo.

Ja
02. April 2021.
Zasto bi trebalo nemoze kosovo je deo srpske drzave vekovima nije to par godina nego vekova to je srpska istorija sto se nesme i nemoze pokloniti nikome kosovo je srbija u svojoj zemlji u srpskoj drzavi nije to za poklon nikome !!!!!!!
Томислав
02. April 2021.
Шок Визнер дали се пита чија је територија Косово и Метохија и то вековима.
По свему судећи, Немци поклањају Шиптарима као савезнику из другог светског рата као настављачима фашистичке идеологије и као поклон етничког-геноцидног очишћења српске територије.
Agim
07. April 2021.
Malo morgen. Vuk pojeo magarca a ti sanjaj dalje.
Bokojoker
02. April 2021.
Bilo bi dobro da vi prestanete da podržavate narko terorističku državu i da povučete priznanje
Oprem dobro
03. April 2021.
O Jaran Vizner, ostavi se corava posla oko Kosova i Metohije, jer je ono bilo i bice samo Srbija!!!Nego sto ti kao Jevrejin ne priznas Palestinsku drzavu a??
Srb
14. April 2021.
Sto nas bre terate da priznamo ako nije nase? I kakve su to izjave z obostrano priznanje, pa Srbija postoji od pamtiveka, nismo nacija koja je nastala posle raspada otomanskog carstva... aj zdravo