Tahiri: Moguća politička i institucionalna kriza ako sud potvrdi odluku IPŽP

Ramuš Tahiri
Izvor: © Kosovo Online

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri istakao je u izjavi za Kosovo Onlajn da će vladajuća koalicija teško biti formirana, ukoliko Vrhovni sud Kosova potvrdi odluku IPŽP, jer će morati da budu načinjeni veliki kompromisi.

Tahiri cenjuje da će Kosovo ući u političku i institucionalnu krizu jer se već postavljaju određenu uslovi.

“Koliko znam Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija, neće pristati tek tako na bilo kakvu koaliciju”, napominje Tahiri.

On ocenjuje i da Izborni panel za žalbe i predstavke nije postupio u skladu za zakonom kada je naložio CIK-u da iz konačnih rezultata izbaci glasove iz Srbije.

“To su građani Kosova, imaju svoj lični broj i glasali su u skladu sa zakonom. Niko nema pravo tim građanima da oduzme pravo glasa”, smatra Tahiri.

On podvlači da je koalicija oko NISMA uložila žalbu IPŽP kako bi dobila neophodne glasove da pređe izborni prag od 5 odsto, a samim tim da bude zastupljena u skupštini Kosova sa 6 poslanika.

“Ako se ne uvaže glaosvi iz Srbije onda sa pet odsto i NISMA prelazi izborni prag, a Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova neće više imati većinu od 61 poslanika da sami formiraju vladu. Po novim kalkulacijama Samoopredeljenje će imati 29 poslanika, 28 DSK, 24 DPK i 13 poslanika će imati Alijansa za budućnost Kosova”, objašnjava Tahiri.

Izborni panel za žalbe i predstavke je juče naložio CIK-u da ponovo broji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata izbaci glasove iz Srbije. Nezadovoljne  strane sui male rok od 24 sata da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji treba da donese odluku o tim žalbama u narednih 72 sata.