Cakoli: Odluke Vrhovnog suda i Izbornog panela prekretnica u političkoj istoriji Kosova

eugen cakoli
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Eugen Cakoli u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje jučerašnje odluke Vrhovnog suda Kosova za ishod imaju rekonfiguraciju sastava političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata iz manjinskih zajednica, koje će biti deo novog skupštinskog saziva na Kosovu.

"Sada će gospođa Adrijana Hodžić ostati van Skupštine, dok će treći mandat bošnjačke zajednice biti dodeljen Dudi Balje, iz Socijaldemokratske unije. Takođe, promeniće se i zastupljenost romske zajednice, sa Romskom inicijativom koja će izgubiti jedan od dva ranije osvojena mandata, a mandat će sada pripasti političkom subjektu Pokret za unapređenje položaja Roma, odnosno budućem poslaniku Erđanu Galjušiju", navodi Cakoli.

Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova. Poništeno je i preko 800 glasova Romskoj inicijativi od osvojenih 4.049 glasova. Cakoli ocenjuje da odluke Vrhovnog suda i Izbornog panela za žalbe i pritužbe o oduzimanju glasova romskim i bošnjačkim političkim subjektima predstavljaju prekretnicu u izbornom razvoju u relativno novoj političkoj istoriji Kosova.

"Ovim odlukama potvrđena je potreba za postojanjem objektivne veze između političkih stranaka iz manjinskih zajednica i glasača iz tih zajednica. Štaviše, verujem da je Vrhovni sud podržao ustavni princip pravičnog i efikasnog predstavljanja zajednica u Skupštini Kosova", kaže Cakoli.

On napominje da je odlukama Vrhovnog suda sprečena mogućnost da se u narednom periodu ponove slične situacije, koje bi mogle da ugroze zagarantovana mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova.

"Kada bi albanske političke stranke orkestrirale svoje glasove političkim subjektima iz manjinskih zajednica, došlo bi do podrivanja njihove zagarantovane zastupljenost, posebno srpske zajednice", ističe Cakoli.

U Skupštini Kosova od 120 poslaničkih mesta, deset je rezervisano za srpsku zajednicu, dok je deset zagarantovano za ostale manjinske zajednice.

Ja
13. Mart 2021.
Za manjinske zajednice vas sud se nevazi nista ni za srpsku listu i to necemo uvaziti to je narod pobedio za svoje pravo uz izbore i pobeda narodu za svoje pravo sto nece i nemozese ljudsko pravo ponistiti !!!!!!!
Miodrag iz Peći
13. Mart 2021.
Nigde u svetu se ne proveravaju glasačke liste već glasački listići koji su blanko. Zašto brinete za zastupljenost Srba kada glasovi za Srpsku Listu rastu aritmetičkom progresijom čak smo imali i višak glasova (oko 10.000) koje smo podelili onim koji su najviše stradali od albanskog nacional fašizma i rasisizma tj. Bošnjacima i Romima koje uoirno Albanci želeda asimiluju.
Rados
13. Mart 2021.
De ima pravda.Bile su velike manipulacije i.kradje glasova na izborima.Ali vrlo.malo.je otkriveno.
Vrhovni sud i PZP oni su pod kontrolom politicara tako da ima deputeta po 4 do 5 mandata koji ne zasluzuju da budu u Skupstini jer nisu nistacradili samo primali debele plate i velike privilegije i benificije imaju.
remzo
13. Mart 2021.
Kosovo je daleko od pravde i istine daleko od pravne drzave iako vi pokusavate da prikazete da je sve najbolje.Medjutim u praksi nije tako.Slozicete se i vi sigurno i puno drugi da u redovima deputeta ima onih koji osvajaju po 4 ili 5 mandat koji su i deputati i lideri svojih stranaka a koji su su se obogatili i stekli veliku imovinsku i matrijalnu korist.I ti isti deputati i dalje se nalaze u Skupstini.Dobijaju glasove od gradjana raznim obecanjima i manipulacijama a sve u cilju zarad svojih licnih interesa.Oni nisu nista uradili za birace koji ih gladaju rekao bih da su i naivni koji ne vide malo dalje.Takvim licima i deputetima nije mesto u Skupstini Kosova.Treba svim deputetima ministrima i ostalih da se ispita poreklo stecene imovine i ostvareni kapital i sve sto su stekli nezakonito da im se sve oduzme i krivicno gone.