Advokat Emerson: Ne postoje dokazi protiv Veseljija

Specijalni sud
Izvor: Kosovo Online

Branilac jednog od šefova nekadašnje OVK Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson izjavio je danas da su optužbe protiv njegovog klijenta, na vrlo tankoj osnovi, tvrdeći da se njegovo ime uopšte ne pojavljuje u do sada obelodanjenim dokazima, niti se navodi da je počinio neko krivično delo, prenosi Tanjug.

“Ne tvrdi se da je on bio prisustan niti da je bio direktan učesnik u događima iz optužnice na 34 lokacije, već se povezuje sa njima kroz neke dokumente”, naveo je Emerson na statusnoj konferenciji u Hagu kritikujući veliki broj obelodanjenog dokaznog materijala tužilaštva za koji tvrdi da je haotičan i nerelevantan.

Pored Veseljija, na istoj optužnici nalaze se takođe nekadašnii šefovi OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Britanski advokat je više puta ponovio da “ne postoji ni trunka dokaza protiv Veseljija kada je u pitanju činjenje bilo kakvog zločina”, optužujući tužilaštvo da haotičnim obelodanjivanjem materijala otežava posao odbrani koja ne može da započne svoje delotvorne istrage u korist optuženih.

„Mi kao članovi britanske advokatske komore imamo obavezu da ne učestvujemo u postupcima gde se vrši uskraćivanje pravde” bio je izričit Emerson, čijih nekoliko kolega advokata iz Velike Britanije brani ostale optužene.

Ako tužilaštvo bude insistiralo da suđenje počne u septembru, odbrana, kako je naveo Veseljijev branilac, ima bojazan da će se profesionalno obrukati.

Napomenuo je da ne veruje da tužilaštvo želi da ovo bude pravičan postupak, i pritom je pozvao glavnog tužioca Džeka Smita da pojasni na kojim osnovama zasniva optužbe i dokaze protiv optuženih.

“Pitam tužioca Smita kako je moguće da odbrana ne može da završi svoje istrage dok tužilaštvo ne odluči šta će da koristi u ovom predmetu iz ogromnog broja događaja i incidenata i kako želi da dokaže krivicu optuženih - šta je njegova teza”, naveo je Emerson.

Dalje je istakao da tužilaštvo vodi politiku koja ima za cilj da ometa odbranu i pozvao je sud da interveniše, jer ako se to ne dogodi , suđenje će, kako je naveo, biti skrenuto izvan koloseka na kojem treba da bude.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova prethodno je saopštilo da je obelodanilo odbrani sve dokaze koje je koristilo u prilog potvrđivanju optužnice protiv Hašima Tačija i drugih šefova OVK, dok je obelodanjivanje drugih dokazanih marerijala u toku.

Branioci optuženih su sa druge strane negodovali zbog načina koji im tužilaštvo predstavlja dokaze, tvrdeći da primaju ogroman broj haotičnog materijala i da nisu u mogućnosti da počnu svoje delotvorne istrage.

Tužilaštvo je na konferenciji predočilo da planira da većinu svedoka, čiji su iskazi predočeni sudu u prilog optužnici, pozove da svedoče na suđenju.

„Kada je u pitanju drugi dokazni materijal, njegovo obelodanjivanje je u toku, kako optužujućeg tako i potencijalno oslobađajućeg“, navela je predstavnica Specijalizovanog tužilaštva Kerl Loson.

Napomenula je da su za neka dokumenta i dokaze zatražene zaštitne mere, pre obelodanjivanja, dok će za neke tužilaštvo tek tražiti zaštitu od suda.

Tačijev advokat Dejdid Huper je rekao da je odbrani sporan način na koji tužilaštvo obelodanuje materijal, jer nije od velike pomoći.

"Mogu da kažem da je u odnosu na obelodanjivanje dokaza pre drugim tribunalima, ovaj od najmanje koristi. Pomoć koja se dobija od strane koja obelodanjuje materijal trebalo bi da bude jasna", naveo je Huper.

Specijalizovano tužilašvo je stava da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, tri meseca nakon što završi sa obelodanjivanjem dokaza, dok odbrana traži da to bude godinu i po dana nakon završetka obelodanjivanja dokaza.

Tužilaštvo planira da sav dokazni materijal objaviti do jula.