Advokat Gaši: Odlaganje početka suđenja Hašimu Tačiju odražava pristrasnost Suda

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Advokat Tom Gaši smatra da je skandalozno što se odugovlači suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, prenosi Reporteri.

"Što se tiče odlaganja početka suđenja Hašimu Tačiju i drugima, mislim da je to skandalozna odluka iz više razloga, ali glavni je taj što su oni uhapšeni 5. novembra 2020. godine“, izjavio je Gaši.

Gaši napominje da je odlaganje početka suđenja Tačiju pokazuje pristrasnost i naglašava da zakon ne dozvoljava da se istraga vodi tako dugo nakon podizanja optužnice. U ovom slučaju se, kako navodi, upravo se to radi. 

Besmisleno je, kako navodi, držati sve njih u pritvoru sve dok istraga ne bude završena.

"Smatram da ih uopšte nije trebalo hapsiti dok Tužilaštvo ne zatvori istragu, jer je pravna besmislica da neko čeka u pritvoru više od godinu dana da optužnica bude završena“, pojasnio je Gaši u izjavi za Arbreš.info .

Što je neko duže u pritvoru, kako navodi, to će teže biti oslobođen optužbi.

"Mislim da je odugovlačenje ovih postupaka štetno i iz tog razloga. Što je neko više pritvoren, to teže izlazi na slobodu, a plašimo se da će njihovo predugo zadržavanje u pritvoru verovatno biti jedan od razloga da na kraju neko od njih bude kažnjen“, objašnjava ovaj advokat iz tima odbrane Nasima Haradinaja.

Kada je u pitanju slučaj protiv Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija on naglašava da nije jasno da li u ovom postupku Specijalni sud istražuje sopstveni rad, tačnije osobe koje su poverljiva dokumenta iz Haga uručila vođama OVK u Prištini.

Gaši je, inače najavio, da će svedočiti u korist Gucatija navodeći da će je to deo uobičajenog postupka i najmanje što može da uradi u ovom slučaju.