Apelacioni sud i dalje razmatra zahtev Tačija da se pusti iz pritvora

Hašim Tači
Izvor: Zeri

Specijalizovana veća u Hagu izdala su nalog kosovskoj policiji da detaljno odgovori da li može da efikasno sprovede sve dalje naloge suda u slučaju puštanja iz pritvora nekadašnjih lidera OVK Veseljija, Krasnićija i Seljimija, a Apelacioni sud i dalje razmatra zahtev odbrane Hašima Tačija koja je uputila isti zahtev, prenosi Ekonomiaonlajn.

Od njihovog hapšenja i slanja u pritvor u Hag, odbrana Tačija i drugih u više navrata su podnesili zahteve u kojima su tražili da se optuženi brane sa slobode.

Kosovska policija prema nalogu koji je 8. oktobra izdao sudija za prethodni postupak Nikolas Giju ima rok do 22. oktobra da odgovori na zahtev Specijalizovanih veća za Kosovo da li su u stanju da efikasno sprovede sve dalje naloge suda u slučaju puštanja iz pritvora nekadašnjih lidera OVK, koji su optuženi za ratne zločine.

U zahtevu sudije za prethodni postupak, nalaže se kosovskoj policiji da, kako je navedeno u Aneksu naredbe, pruži informacije o ovlaštenjima i sposobnosti da ograniči kretanje pojedinaca u slučaju otpuštanja, da ih nadgleda i ograniči u komunikaciji, da kontroliše njihov kućni pritvor i sprovođenje svih daljih mera privremenog puštanju na slobodu.

Isti zahtev podneli su i odbranu bivšeg predsednika Hašima Tačija, ali, kako je za T7 potvrdila Kancelarija specijalizovanog tužioca, Apelacioni sud ga još razmatra.

U Specijalizovanim komorama kažu da se ova naredba ne odnosi na garancije treće države.