Branioci Krasnićija i Seljimija traže preciziranje optužnice

Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.jpg
Izvor: Klan Kosova

Branioci nekadašnjih šefova OVK Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija uložili su žalbu na odluku sudije za prethodni postupak u vezi sa optužnicom, navodeći da je manjkava, prenosi Ekonomija onlajn. 

Smatraju da optužnica ima propuste koje se odnose na nedovoljno precizne materijalne činjenice. 

"U optužnici se ne navodi tačno šta je navodno učinio Krasnići. Njegova navodna lična umešanost u zločine, njegov navodni doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu i njegova navodna odgovornost u skladu sa drugim oblicima odgovornosti ostaju namerno nejasni", navodi njihova odbrana.

Obrana traži da veće Apelacionog suda te manjkavosti ispravi i da naloži Specijalizovanom tužilaštvu (SPO) da izmeni optužnicu. 

U podnesku Krasnićijeve odbrane se navodi da SPO treba da precizira koja krivična dela u krajnjoj liniji spadaju u zajednički zločinački poduhvat. 

U prvim pojavljivanjima pred sudom 9. novembra, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Isto je izjavio i Veselji 10. novembra, kao i Seljimi 11. novembra.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.