Gaši: Suđenje Hašimu Tačiju trajaće više od pet godina, Specijalni sud u Hagu nije normalan

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Suđenje bivšem lideru OVK i nekadašnjem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju počeće ove godine, ali će trajati više od pet, izjavio je advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn.

Protiv nekadašnjeg predsednik Kosova i šef OVK Hašima Tačija optužnica je potvrđena 26. oktobra 2020. i tereti ga za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, a njom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Oni su uhapšeni 5. novembra 2020. i prebačeni su u pritvor u Hagu.

Advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn kaže da Specijalni sud u Hagu "nije normalan" i da takav sud ne postoji nigde u svetu. 

Gaši očekuje da suđenje Tačiju počne ove godine, iako je najvaljivano za septembar i decembar mesec prošle godine.

"Nigde u svetu, u normalnim sudovima, ne može biti neko uhapšen i da se nakon toga i dalje vrši istraga, nakon podizanja i potvrđivanja optužnice. Mislim da to nije normalno. Oni su mogli da na osnovu zakona sa kojim rade vrše istragu u nedogled i nisu bili u nekom vremenskom škripcu, ali nije bilo potrebno da Hašim Tači i ostali pripadnici OVK budu uhapšeni, optuženi, da se optužnica potvrđuje, i da se ponovo nastavlja sa istragom. Apsolutno to se nikada nigde nije deslio i zbog toga mislim da će suđenje početi ove godine, ali da će trajati više od pet godina", kazao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu produžio je pritvor nekoliko puta bivšim vođama OVK.

Gaši smatra da Specijalni sud u skorije vreme neće doneti odluku da lideri OVK budu pušteni da se brane sa slobode, iako uslova za njihovo obezbeđivanje ima.

"Ako se neko drži godinama u pritvoru veoma je teško da se veruje da će biti oslobođen optužnice, jer što se neko duže drži sa optužnicom i u pritvoru sud veoma teško donosi oslobađajuće presude", napominje Gaši.

Gaši napominje da je njegova uloga da svakom pripadniku OVK, koji se nalazi u Hagu, pomogne, a da je najveća pomoć sa njegove strane ta što priprema tužbu protiv Dika Martija i ostalih koji su umešani u prikazivanje zločina "vađenje ljudskih organa u jednom selu u Albaniji tokom rata". Gaši smatra da se to nikada nije dokazalo, a je dovelo do stvaranja Specijalnog suda koji je, prema njegovom mišljenju rasistički, i optužuje jednu stranu, a u ratu 1998-99 bile su dve strane, Srbija i Kosovo.

Gaši je mišljenja da ako u Specijalnom sudu bude doneta oslobađajuća presuda, Srbi u nju neće verovati, i suprotno, ukoliko neko bude osuđen od članova OVK, Albanci neće verovati.