Kiho: Mnogi dokumenti na koje se poziva Specijalni sud potiču od vlasti iz Srbije

Hašim Tači
Izvor: Ekonomia Online

Specijalni sud u Hagu objavio je preliminarni dosije odbrane bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je optužen za ratne zločine. Advokat Gregori Kiho je u dosijeu od 82 stranice nazvao selektivnim tvrdnje Specijalnog suda u vezi sa događajima na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn. 

Kako se navodi, Odbrana tvrdi da je sada jasno da su mnogi dokumenti na koje se poziva Specijalno tužilaštvo došli iz organa vlasti Srbije. Kiho je naveo da srpske vlasti imaju poseban interes za ishod tog postupka, te da su pokušali i da "ubiju Dika Martina, sa ciljem da okrive kosovske Albance".

Kiho navodi da politika Tačija i drugih pripadnika OVK nije bila da počine zločine protiv protivnika.

"Kao i sve vojne i bezbednosne strukture, čak i novonastale poput OVK, očuvanje unutrašnje bezbednosti od pretnji srpskih tajnih službi, ili rad sa srpskim vlastima, bila je briga cele OVK. Kao i u svim oružanim sukobima istorijski, bilo je napora da se spreči infiltracija onih koji su nameravali da nanesu štetu OVK i njenim pripadnicima, ali nije postojala politika da se oni opsežnim i sistematskim napadom podvrgnu ratnim zločinima ili zločinima protiv čovečnosti", kaže odbrana.

On je podsetio da je Tači uhapšen pre 24 meseca i da su svi zahtevi za privremeno puštanje na slobodu odbijeni.

"Specijalno tužilaštvo je iznelo slučaj koji nema nikakve veze sa optužbama za trgovinu organima zbog kojih je stvoren Sud da istražuje i procesuira i koji se zasniva na selektivnom i pojednostavljenom prikazu istorijskih događaja", navodi se u dokumentu.

Hašim Tači i drugi nekadašnji lideri OVK, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. Sud je do sada odbijao svaki zahtev za njihovo puštanje na slobodu. Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti kao što su progon, zatvaranje, nehumana dela, mučenje, nestanak i ubistvo, kao i u četiri tačke za ratne zločine kao što su hapšenje, proizvoljno pritvaranje, mučenje i protivpravno ubistvo.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja se sastoji od deset tačaka i tereti ih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi znali ili bili svesni zločina koji su se spremali da počine ili su ih počinili njihovi podređeni. Tužilaštvo dalje tvrdi da optuženi nisu preduzeli potrebne i razumne mere da spreče takva krivična dela niti da kazne njihove počinioce.

Prema optužnici, nekadašnji lideri OVK su odgovorni su kao pretpostavljeni za zločine koje su počinili njihovi podređeni.