Palaska: Rad odbrane u Specijalnom sudu u Hagu otežavaju proceduralni propusti

Dastid Palaska
Izvor: Ekonomia Online

Advokat bivšeg oredsednika Kosova Hašima Tačija, Dastid Palaska, izjavio je da se njegov branjenik nalazi u pritvoru zbog sumnje da može uticati na razvoj postupka, iako za sada nisu pruženi konkretni dokazi kako bi se opravdala ta sumnja, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, Specijalni sud koji je osnovalo Kosovo, nema poverenja u institucije istog tog Kosova.

Palaska kaže da se početak suđenja Tačiju očekuje krajem ove godine, ali da je to i dalje samo prognoza i ukazuje da su u proteklih godinu dana proces pratile velike proceduralne povrede koje su otežavale rad odbrane.

"Uglavnom smo se bavili preliminarnim podnescima gde smo osporili nadležnost ovog suda u smislu da je nadležnost koju je usvojila Skupština Kosova izuzetno ograničena, tako da svako krivično delo koje se tamo gone mora biti usko povezano sa Dikom Martijom, odnosno zločinima za koje tvrdi da ih je identifikovao", kaže Palaska.

Tačijev advokat kaže da ne postoje uslovi za njegovo zadržavanje i dodaje da, iako su se Tači i ostali dobrovoljno predali, Sud postupa postupa prema njima kao da su uhapšeni.

"Uprkos činjenici da su se moj klijent i većina njih tamo dobrovoljno predali, u našem slučaju bivši predsednik Tači se odrekao ličnog ustavnog imuniteta koji ga je lično štitio od hapšenja i pritvora, tamo se smatra da je uhapšen. S druge strane, ne postoje uslovi za njegovo zadržavanje, uprkos činjenici da se tamo nalazi uz pretpostavke, hipotezu da može uticati na bilo koji postupak, do sada nisu pruženi konkretni dokazi koji bi opravdali tu sumnju", kaže Palaska.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ispune zakonski uslovi za uslovni otpust, kapaciteti kosovske policije ne mogu biti izgovor da neko ne bude pušten i dodaje da Kosovo mora da obezbedi kapacitete, da bi se zakon primenio.

Palaska ističe da je tužilaštvo podiglo optužnicu nespremno, što, prema njegovim rečima, pokazuje neozbiljnost.

"Tužilaštvo je podiglo optužnicu pre više od godinu i po dana, ona je potvrđena pre više od godinu dana, dok su istrage još u toku. To najbolje govori da je tužilaštvo bilo potpuno nespremno i da su na podizanje optužnice, početak ovog predmeta, verovatno uticali predmeti koji nisu pravne prirode, jer inače dobar advokat, ko god da je, na bilo kojoj strani da radi, na strani tužilaštva ili na strani odbrane, nikada ne podnosi sudu nešto u šta nije ni uveren, a najbolji pokazatelj da ste uvereni u ono što ste podneli sudu jeste da je to najbolje što ste ikada imali. Dok, ako je neko priložio nešto nedovršeno, to pokazuje da je to bio poluproizvod", kaže Palaska.

Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići koji se terete za ratne zločine, od novembra 2020. nalaze se pritvoru u Hagu, i suđenje još nije počelo. U svojim prvim pojavljivanjima pre haškim specijalizovanim većima izjasnili su se da nisu krivi.