Suđenje Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju počinje 7. oktobra u Hagu

Gucati - Haradinaj
Izvor: GazzetaExpress

Suđenje bivšim čelnicima Organizacije ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu moglo bi da se održi 7. oktobra, prenosi Reporteri.

Na zvaničnoj veb stranici ovog suda objavljeno je da je sudsko veće izdalo početna uputstva u vezi sa izvođenjem dokaza i vođenjem postupka u ovom predmetu.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, za osvetu i za kršenje tajnosti postupka, prenosi "Zakletva pravde".

„Optužbe iznete u potvrđenoj optužnici zasnovane su na osnovanoj sumnji da su najmanje između 7. i 25. septembra 2020. godine, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim većima, uključujući identifikacione podatke nekih (potencijalnih) svedoka, na tri konferencije za štampu i drugim radiodifuznim aktivnostima, kao i putem daljeg širenja izjava na društvenim mrežama“, navodi se u obaveštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Gucati i Haradinaj optuženi su da su iznosili pogrdne komentare protiv potencijalnih svedoka i više puta izrazili nameru da potkopaju rad Specijalizovanih veća Kosova.