Svedok na suđenju Mustafi: Naoružani muškarci me odveli u logor

Saljih Mustafa - Hag
Izvor: Reporteri

Suđenje nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu saslušanjem trećeg svedok tužilaštva pod pseudonimom W01679, prenosi Tanjug.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imanju u selu Zlaš.

Svedok je ispičao kako su ga odveli i zarobili naoružani muškarci koji na uniformama imali oznake BIA, jedinice kojom je komandovao Mustafa.

On danas odgovara na pitanja specijalizovanog tužilaštva, o detaljima svoje otmice.

Njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici, a tokom suđenja sudsko veće isključuje javnost kada proceni da neki podaci treba da ostanu tajni.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a dva svedoka su svedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Svedoci svedoče pod pseudomimima. Do sada su ispitani svedoci W03593 i W04600.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred tim sudom, a u četvrtak počinje i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva - protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici  OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.