Tužilaštvo podnelo poverljivi podnesak, liste svedoka i dokaza

Tužilaštvo
Izvor: Reporteri

Kao što je i najavilo, Specijalizovano tužilaštvo Kosova podnelo je 17. decembra pretpretresni podnesak protiv Hašima Tačija i još trojice nekadašnjih šefova OVK, listu svedoka koje namerava da pozove na suđenje kao i dokaze protiv njih, prenosi Tanjug.

Svi ovi podnesci su, međutim, strogo poverljivi i nisu objavljeni na sajtu suda.

Pretpretresni podnesak sadrži sažetak dokaza koje Tužilaštvo planira da predoči na suđenju u cilju dokazivanja krivice svakog od optuženih.

Tužilaštvo je podnelo i dopunjenu listu svedoka, čiji broj nije navelo, ali je ukazalo da je odustalo od jednog svedoka sa preliminarne liste iz oktobra ove godine.

Pretpretresni podnesak, spiskovi svedoka i spiskovi dokaznih predmeta podnose se kao strogo poverljivi i "ex parte" kako bi se zaštitile prethodno odobrene zaštitne mere, ukazalo je Tužilaštvo.

Odbrana, za razliku od Tužilaštva, nema obavezu ali može da podnese sudu svoj pretpretresni podnesak, liste svedoka i dokaza.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u sukobima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.