Miliq: Sulmi ndaj Ficos mund të forcojë forcat populiste para zgjedhjeve evropiane

Milić
Burim: Kosovo Online

Drejtori i programit të organizatës "Rruga e Tretë e Re", Dimitrije Miliq, vlerëson se përpjekja për të vrarë kryeministrin sllovak Robert Fic mund të forcojë disa forca populiste në Evropë në një kuptim më të gjerë, por se vendet e vogla si Sllovakia, megjithatë, nuk mund të ndikojnë në ndryshime në Parlamentin Evropian që pritet të mbajë zgjedhjet më 6 qershor.

Miliq thotë se në botë në përgjithësi ka polarizim politik, i cili reflektohet edhe në skenat e brendshme politike në vendet evropiane, por ai beson se sulmi ndaj kryeministrit sllovak ka faktorët e vet të brendshëm.

“Në Sllovaki, natyrisht, kjo është një çështje e diskutueshme shtesë, sepse është një sulm ndaj kryeministrit që filloi mandatin e tij të tretë në tetor të vitit të kaluar dhe është një nga figurat më të diskutueshme në politikën sllovake. Pra ishte një trend që ka edhe faktorët e vet sllovak, pra dinamikën e politikës së tyre të brendshme”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Për sa i përket efektit që mund të ketë ky sulm në zgjedhjet për Parlamentin Evropian, ai shpjegon se ndikimi i Sllovakisë është shumë i kufizuar, ndaj bëhet fjalë më shumë për atmosferën politike.

“Në Parlamentin Evropian janë 705 deputetë. Sllovakia do të votojë vetëm 15 në zgjedhjet e reja, kështu që këto janë dallime margjinale për sa i përket vetë rezultatit. Është më shumë çështja e atmosferës politike dhe nëse qytetarët realisht do t'i afrohen partisë së tij nga empatia. Megjithatë, duhet të merret parasysh gjithashtu se ka një ndarje politike në Sllovaki ku një pjesë e konsiderueshme e qytetarëve thjesht nuk do të votonin kurrë për partinë e Fic-it, të cilën ata e konsiderojnë populiste, ashtu si një pjesë e konsiderueshme e elektoratit të Fic-it nuk do të votonin kurrë për partitë liberale që janë shumë më të forta në qendrat urbane të Sllovakisë”, tha Miliq.

Ai thekson se sondazhet e fundit tregojnë se forcat e djathta do të kenë një rritje, por sqaron se ajo do të jetë ende e kufizuar.

“Për të arritur një ndryshim më të madh në PE, është e rëndësishme që forcat e djathta të forcohen ndjeshëm në shtetet më të mëdha, në shtetet më të populluara, sepse ato ofrojnë numrin më të madh të deputetëve”. Dhe atëherë do të jetë më e dukshme në rezultate. Le të themi, nëse Alternativa për Gjermaninë do të kishte 30 për qind, kjo do të ishte shumë më domethënëse sesa nëse e djathta do të forcohej në një numër të madh shtetesh të vogla”, thotë drejtori i programit të “Rrugës së Tretë të Re”.

Ai vlerëson se sulmi ndaj Ficos mund t'i lërë erën pas disa forcave populiste në një kuptim më të gjerë, por vëren se Fico është një lider që nuk vjen fillimisht nga spektri politik i djathtë.

“Ai është me origjinë nga spektri i majtë politik, nga zona e komunistëve të reformuar që u bënë socialdemokratë. Megjithatë, ai ka ndryshuar retorikën e tij me kalimin e kohës, duke lëvizur djathtas për disa çështje. Pra, ai është një lider politik shumë specifik dhe, kur bëhet fjalë për një sulm ndaj tij, është e vështirë të kategorizohet nëse është një sulm ndaj disa politikave të krahut të djathtë apo të majtë, por sigurisht që është ndaj disa politikave anti-sistem ose deri diku euroskeptik, edhe pse ai nuk është as një euroskeptik si Marine Le Pen apo Alternativa për Gjermaninë. Pra është e vështirë të kategorizohet, për këtë arsye ka mijëra interpretime se pse në të vërtetë ka ndodhur sulmi”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Ai beson se sulmi ndaj Fic-it do të ketë më shumë efekt në aspektin e sigurisë, në rritjen e sigurisë për të gjithë liderët, gjë që ai supozon se do të ndodhë jo vetëm në rajonin tonë, por në nivel të gjithë kontinentit evropian.

“Një sulm brenda një anëtari të BE-së, një sulm brenda një anëtari të NATO-s që perceptohet si një vend i qëndrueshëm, një sulm ndaj kryeministrit të tij dhe në këtë mënyrë, një sulm i armatosur, supozoj se do të forcojë të gjitha masat e sigurisë për të gjithë liderët evropianë në Evropë. , sepse Sllovakia nuk është i vetmi vend në të cilin ka polarizim brenda shoqërisë dhe nuk është i vetmi vend në të cilin ka njerëz të caktuar që kanë vizionet e tyre fanatike se do t'i zgjidhin vetë disa probleme. Pra, besoj se masat e sigurisë do të rriten ndjeshëm në të ardhmen, për sa i përket të gjithë liderëve politikë në Evropë, sepse ka një skepticizëm më të madh në lidhje me këtë lloj besimi që liderët tregojnë ndaj qytetarëve”, thotë Miliq.