Andrić Rakić: Glasanje poštom problematično, može da dovede u pitanje opoziv gradonačelnika

Milica Rakić Andrić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić kaže da na uspešnost glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama na severu može da utiče to što je procedurom predviđeno da birači koji su van Kosova glasaju poštom, jer se taj vid glasanja pokazao kao vrlo problematičan i u proteklim godinama je bio loše organizovan.

"Glasovi koji stižu poštom su jako bitni imajući u vidu da je dosta ljudi napustilo Kosovo proteklih meseci, a kod tog vida glasanja je bilo najviše problema. Nakon 2019. godine i afere sa navodnim trovanjem glasova iz Srbije, u izbornim ciklusima praksa je bila takva da su se glasovi slali preko pošta u Makedoniji i Crnoj Gori jer saradnje između Pošte Srbije i pošte na Kosovu nema. Mnogi glasovi su stizali sa zakašnjenjem, posle predviđenog zakonskog roka, i nisu na kraju bili prihvaćeni. Dakle veoma mali broj glasova je posle 2019. bio prihvaćen na taj način. To u velikoj meri može da utiče na broj izašlih birača i može da dovede u pitanje rezultat glasanja za opoziv gradonačelnika baš zbog toga što se traži tako visoki nivo izlaznosti, viši od 50 odsto", kaže Andrić Rakić za Kosovo onlajn.

Što se tiče odluke da se instaliraju kamere na biračkim mestima na kojima će se građani 21. aprila izjašnjavati da li su za opoziv gradonačelnika, Andrić Rakić ističe da nije reč o uobičajenoj praksi i da je to problematično iz više aspekata.

"Prvenstveno zbog privatnosti podataka glasača. Moguće je da će se jedan broj glasača zbog toga osetiti zastrašeno, ali ne verujem da bi to bili veliki procenti. Svakako nije prijatno, jer generalno ne postoji nivo poverenja između srpske zajednice i kosovskih institucija da bi se tako važan proces snimao. Pritom je neobično što se kamere uvode u ovom trenutku i sa pravom građani mogu da se pitaju zbog čega se sada uvode ako takva praksa nije postojala ni u jednom prethodnom ciklusu, posebno na drugim mestima na Kosovu. Uvoditi to kada se glasa za opoziv gradonačelnika što je nestandardni proces i kada se glasa u većinski srpskim sredinama u nadi da će doći do deeskalacije situacije nije potez koji pokazuje dobru volju ili koji pokazuje da su institucije spremne da grade poverenje sa građanima. Prosto dovodi u pitanje motive za takvu jednu intruzivnu praksu", navodi Andrić Rakić.

Ona pretpostavlja da će Srbi svakako izaći na ovo glasanje ali imajući u vidu visoke standarde da bi gradonačelnici bili smenjeni smatra da proces verovatno neće biti uspešan u svim opštinama. 

"Ako u nekim opštinama glasanje za opoziv bude uspešno onda pretpostavljam da u drugim opštinama potencijalno gradonačelnici mogu da podnesu ostavke, ako ne, nastaviće se kao do sada. Ovaj proces je organizovan samo radi ukidanja kaznenih mera pod kojim je Kosovo, tako da ono što može da se očekuje posle glasanja, bilo da ga srpska zajednica bojkotuje ili ne, je da se ukinu te kaznene mere, a što se tiče deeskalacije ona je pod znakom pitanja. Ukoliko ne bude ostavki gradonačelnika koji potencijalno ne budu uklonjeni na ovaj način i ako se ne nađe neko rešenje za kohabitaciju između skupština koje će ostati većinske albanske i potencijalno novih gradonačelnika ukoliko dođe do novih izbora, deeskalacije i promena na bolje će biti vrlo malo", zaključuje Andrić Rakić.