Advokat Savić: Po nalogu Batića sakupljena dokumentacije o zločinima OVK

Advokat Predrag Savić.
Izvor: Kurir

Po nalogu nekadašnjeg ministra pravde Srbije Vladana Batića sakupljena je obimna dokumentacija o ratnim zločima o OVK koja je predata Haškom tužilaštvu, ali i srpskom tužilaštvu za ratne zločine i Republičkom javnom tužilaštvu, kako bi istrage u Srbiji mogle da se nastave, prenosi Tanjug.

Beogradski advokat Predrag Savić smatra da je upravo ta dokumentacija, koju čini više od 50.000 stranica dokumenata i desetak hiljada fotografija o zločinima terorista, pomogla u formiranju aktulenih procesa protiv čelnika OVK, jer je na nju sprsko tužilaštvo uputilo istražitelje Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Batić je, precizira Savić, naložio digitalnu obradu kompletne dokumetacije i ona je prosleđena Haškom tužilaštvu na njegov zahtev.

"Međutim, pošto smo znali da oni s tim ništa neće uraditi, sve je poslato i srpskom tužilaštvu za ratne zločine i Republikom javnom tužilaštvu kako bi istrage protiv OVK mogle da se nastave", rekao je Savić, tadašnji pomoćnik ministra Batića.

On objašnjava da je bilo izvesno da će Tribunal igorisati dokaze, jer je u to vreme, prema rečima Savića, tužilac Džefri Najs prodavao informacije Albancima, a sad se prijavio da ih brani pred Specijalizovanim većima Kosova.

Dokumentacija o kojoj govori Savić, sadrži razne depeše OVK, dosijee iz srpskih sudova, koji su istraživali ubistva, silovanja i otmice civila i policajaca na Kosmetu.

Tu su i dosijei vojnih sudova i tužilaštava o zverstvima nad vojnicima SRJ, zatim informacije koje je prikupio Savezni Komitet za utvrđivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, obdukcioni nalazi sa sudske medicine na VMA, svi podaci Vojnoobaveštajne službe i Državne bezbednosti, kasnije BIA, kao i 1.700 depeša iz štabova OVK, njihovih ratnih dnevnika i oko 300 naredbi za dikretne likvidacije.

Poslato im i više od 10.000 fotografija sa lica mesta, naveo je Savić ističući da su u pitanju dokazi o toliko teškim zločinima, "da je svako koje to imao u rukama morao je da reaguje i da ih spreči i procesuira".

On je ukazao da je režim Slobodana Miloševića imao najjaču tajnu službu na Balkanu, pa je tako svaki štab OVK imao po špijuna za srpsku Državnu bezbednost.

Na taj način, kako je naveo, dolazilo se do brojnih podaka, a kada je BIA dobila zadatak da opiše operativnu strukturu OVK, to je obavljeno lagano, u kratkom roku.

Advokat je siguran da će se i Ramuš Haradinaj uskoro naći na optuženičkoj klupi Specijalizovanih veća Kosova, iako je već procesuiran u Hagu jer je, kako tvrdi, protiv njega podignuta optužnica, ali nije još obelodanjena.

Zbog pravila ne bis in idem - da niko ne može da bude osuđen dva puta za isto krivično delo, optužnica će biti manjeg obima, jer Haradinaj neće moći da odgovara za ono za šta je već oslobođen pred Haškim tribunalom.

Međutim, on će odgovarati po optužbama koje su formirane po naknadno prikupljenim dokazima istražitelja, siguran je Savić.

Ja
10. Novembar 2020.
Svako mora da odgovara za sta je i pocinio narod nije bio kriv za nista sud treba da sudi zlocince njima su oni svi poznati za sve sto su radili i sigurna sa m njima nece niko oprostiti to su mucene silom oteli tudje duse vadili ljudima organe mucili na najgori nacin krali ljude decu mlade i stare zaklali ljude ko ce to njima oprostiti uzivljavali se monstruozne ubice vadili ljudima oci uzivo sekli ruke sta im je taj narod radio i plus su im prodali organe ja bi njih usudila na smrtnu kaznu to i zasluzuju jer su previse ljude na svaki nacin mucili ko ce to njima oprostiti zar ne vidite kakve su te zivotinje to su zajedno sa albancima sa albanije sve te zlocine pocinile to sam sigurna ti monstruzne teroristicke ubice mucili neivne i neduzne ljude i vec tada kada vise nije bilo rata iskoristili su tu priliku i da ubijaju narod samo sto su drukciji kukavice navikli same neka zive bolje njima u nekoj pustinji sto nema nikog tamo !!!!
Ja
10. Novembar 2020.
Svi vi tamo vi ste prosirili terorizam u celom balkanu!!!
Ja
10. Novembar 2020.
Svi vi tamo vi ste prosirili terorizam u celom balkanu!!!