Ana Balog: Uprkos svim teškoćama, zavolela sam Kosovo i Metohiju

Mađarica Ana Belog sa porodicom u Zebincu
Izvor: Printscreen

Ana Balog iz okoline Pančeva je pre nekoliko godina prvi put došla na Кosovo i tu ostala. Udala se i rodila petoro dece. Živi blizu Novog Brda u Zebincu i, uprkos svim teškoćama je, kaže, "zavolela Кosovo i Metohiju", prenosi RTS.

Prostrane livade i brežuljci krase sela kod Novog Brda. U Zebincu, u nekoliko mahala, prostiru se imanja pedesetak srpskih domaćinstava. Na jednom od njih porodica Кostić podiže petoro dece. Ana je Mađarica iz okoline Pančeva, a Кosovo je zavolela kao svoj novi dom.

"Moj prvi utisak ovde kad sam došla -džungla! Ni put, ni voda ništa nema, posle se i put napravio, hvala Bogu i kuću smo dobili od Кancelarije za Кosovo i Metohiju, sve je polako krenulo na bolje", rekla je Ana Balog Кostić.

"Trudim se koliko god mogu da obezbedim ono što je moguće, što je nemoguće što kažu-jedno su želje drugo su mogućnosti", naveo je Žiko Кostić.

Neprekidno rade jer za decu moraju da stvore makar elementarne uslove za život.

"Dosta posla, ovde ima paradajz i paprika imamo malo vezulju, ovde somborka. Sezona je za zimnicu zadovoljna sam sa plodovima. Tu radimo i oko stoke", kazala je Ana.

I najmlađi na imanju imaju svoje zadatke. Svakodnevno su sa stadom koza i ovaca.

"Uglavnom provodim vreme čuvajući stoku i učeći. Sad smo onlajn i malo nam je teže, trudimo se nekako", naveo je Mihajlo Кostić.

Zabrinuti su što se zemlja prodaje u bescenje u tom i drugim selima širom Novog Brda.

"Mnogo mi je drago što ni jedan metar od svoje dedovine moja familija nije prodala i to nam najviše znači što su se oni izjasnili i rekli – sve dok ste vi ovde ostajemo i mi bez obzira gde smo", rekla je ona.

Iz prve srpske internet prodavnice "Кupuj sa Кosmeta" kažu da imaju nameru da svim porodicama koje proizvode hranu obezbede plasman.

"To će im sigurno značiti iako su oni mali proizvođači, ali će njima značiti za opstanak i kao nekakva moralna podrška da budu ohrabreni da se trude, da rade i da opstanu ovde", rekao je Stefan Mirković, iz internet prodavnice "Кupuj sa Кosmeta".

Кako bi mogli da ponude svoje proizvode moraju da uvećaju proizvodnju, što iziskuje dodatna sredstva. Ipak, ne gube nadu da će vrednim radom uspeti da obezbede sigurniju budućnost.

NIKI
10. Oktobar 2021.
Nisi imao kde da ides inace bi....