ANKETA Građani Prištine o Makronovom upozorenju i vizama: Bilo bi strašno, moramo da izvršavamo naređenja

Priština
Izvor: Kosovo Online

Mogućnost da i posle 1. januara 2024. godine za građane Kosova ostanu obavezne vize za putovanja u države Evropske unije, iako je Brisel doneo odluku da tog datuma počne bezvizni režim, u Prištini među običnim svetom izaziva nevericu i ogorčenje.

Građani Prištine sa kojima je ekipa Kosovo onlajna danas razgovarala iznenađeni su pretnjom koju je uputio francuski predsednik Emanuel Makron, povodom neispunjena obaveza koje vlast Kosova ima prema EU. 

Makron je izjavio da je moguće da će biti razmotrena vizna politika.

Đemailj Garbeši veruje da će Kosovo dobiti liberalizaciju viza u januaru, kako je to i bilo najavljeno.

"Odlučeno je da se to završi posle Nove godine, ali i mi moramo da budemo pažljivi i da izvršavamo naređenja koja dolaze iz Evrope“, smatra Garbeši.

"Ako se to desi i vize ostanu biće kriva Evropa. Strašno je za Evropu, ako učini tako nešto“, rekao nam je Hazir Aljiu.

Hasan Šalja koga smo sreli na šetalištu u Prištini ističe da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

"Svi uslovi koji su predviđeni za to su ispunjeni, a sad Evropa kao Evropa ima svoje kriterijume. U ovom momentu najmanje je vlast kriva za to“, rekao je Šalja.

Pojedni građani sa kojima smo pričali, krivce, ukoliko do liberalizacije viza ne dođe, vide i u Srbima.

"Ako Kosovo ne dobije bezvizni režim krivi su svi - Albanci, Srbi. A, za vlast nemoj da me pitaš“, rekao nam je jedan stanovnik Prištine.