Boranijašević: Cene školarina nepromenjene osim na Medicinskom fakultetu

Zgrada rektorata Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici (2).JPG
Izvor: © Kosovo Online

Prorektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici profesor Vladimir Boranijašević izjavio je da se školarine za studente neće menjati izuzev na Medicinskom fakultetu, prenosi Radio Kontakt Plus.

„Nova cena školarine za integrisane studije medicine iznosi 85.000 dinara a za integrisane studije stomatologije 95.000 dinara. Na Medicinskom fakultetu od ove godine figurira još jedna novina, a to je povećanje broja studijskih programa na strukovnim studijama. Naime, pored trogodišnjih studija zdravstvene nege, u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut“, dodao je Boranijašević.

Pred kraj školske 2021/2022. godine, kako je naveo, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obavlja pripreme za polaganje prijemnih ispita i upis u novu školsku godinu na deset fakulteta Prištinskog univerziteta. 

“Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, konkursi za upis u sledeću školsku godinu su spremni. Još uvek nismo dobili zvaničnu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o povećanju ili eventualnom smanjenju kvota za upis na našoj visokoškolskoj ustanovi, ali očekujemo da će se to desiti u najkraćem periodu”, kaže Boranijašević.

On misli da se situacija neće menjati u odnosu na prošlu godinu i da će veliki proj studenata upisati fakultete na Prištinskom univerzitetu. Do sada je urađeno dosta na poboljšanju kvaliteta nastave i smeštaja studenata, koji dolaze iz drugih sredina, ali se kontinuirano radi na unapređenju obrazovanja u celini, tako da spremno dočekuju nove generacije studenata.

Prištinski univerzitet broji deset fakulteta sa 101 akreditovanim studijskim programom.

Ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić najavio je kvote za upis studenata ove godine, gostujući na Radio-televiziji Srbije i dodao da će biti blagog povećanja budžetskih mesta. Ukupno sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, objasnio je Ružić.