Kancelarija za KiM: Sudbina otetih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića i dalje nerasveljena

Novinari Slavuj i Perenić
Izvor: Večernje novosti

Na današnji dan pre 23 godine, na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, podsetila je Kancelarija za KiM.

Kako se dodaje u saopštenju Kancelarije, porodice otetih novinara, kolege i cela javnost do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

"Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Slavuja i Perenića, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozivala je sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način "pokažu da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi".

"Sa žaljenjem podsećaju da još uvek nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini", navode iz Kancelarije za KiM.

Kako dodaju, konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, "jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini".

"Na kraju, tražimo od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad", poručuju iz Kancelarije za KiM.