Danas počinje Sabor SPC, prvi od izbora Porfirija za patrijarha

Ispred Hrama svetog Save

U beogradskom hramu Svetog Save danas će početi redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na Kosovu i bezbednost srpskog stanovništva u stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su kosovske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na Kosovu, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine, izostavi iz kategorije "u opasnosti".

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastirima Visoki Dečani I Pećka patrijaršija, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora počenje svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije sa arhijerejima.