Degradacija reka se nastavlja, za njihovu zaštitu je potreban zakon

voda
Izvor: Koha ditore

Desetine minihidrocentrala radi na Kosovu, ali postoje I mnogi investitori koji su zainteresovani za nove takve projekte, te se degradacija reka nastavlja, piše Gazeta Ekspres.

Civilno društvo je pre nekoliko dana pokrenulo peticiju kako bi sa zaustavila gradnja tih hidrocentrala, tražeći da se primene zahtevi građana i da se sačuvaju voda i rečna korita.

 Prema Dardanu Abaziju iz nevladine organizacije INDEP, Ministarstvo životne sredine je to koje omogućava dalju degradaciju reka.

 "Zapravo to Ministarstvo, koje kaže da ne može ništa učiniti, ima Predlog zakona o kome se raspravlja  u vezi sa izmenom i dopunom Zakona o vodi, koji predviđa da se dozvole mogu izdavati i bez saglasnosti ... tako da se omogućava dalja degradacija ", rekao je Abazi.

"Sada smo suočeni sa situacijom kada oko 43 investitora ima opštinske dozvole, takođe imaju saglasnost skupština opština da grade hidroelektrane, a nijedna im nije oduzela te dozvole ... i oni imaju dozvole od Regulatorne kancelarije za energiju", rekao je vršilac dužnosti ministra zaštite okoline Fatmir Matoši.

Što se tiče izmena zakona o hidroenergetici, Matoši je rekao da je zakon u javnoj raspravi i otvoren je za sve rasprave, komentare i predloge.