Euleks ocenio uspešnom Radnu grupu čije ukidanje danas razmatra Vlada

Euleks
Izvor: Foto: EULEX

Radna grupa za borbu protiv korupcije, čije ukidanje bi danas trebalo da razmatra Vlada Kosova, a koja deluje u okviru Kosovske policije, preduzela je istrage visokog profila koje uključuju poznate osobe i finansijske slučajeve, prenosi Koha.

Na osnovu izveštaja Euleksa iz nadgledanja rada te Radne grupe, navodi se da je grupa, koja deluje u okviru Kosovske policije, preduzela istrage visokog profila.

"Euleks je primetio da je Radna grupa otkrila i preduzela istrage visokog profila koje uključuju dobro poznate i politički izložene osobe, kao i složene finansijske slučajeve, poput onih koji se odnose na privatizaciju ili javne tendere, koji su javnom budžetu naneli štetu procenjenu na milione evra", navodi se u izveštaju Euleksa.

Ističe se da se Radna grupa održava sa svog jedinstvenog položaja u hijerarhiji Kosovske policije i njenih posebnih linija izveštavanja, koje garantuju njenu nezavisnost.

Tačke preporuka izveštaja Euleksa navode da bi tu Radnu grupu, koja je u okviru Kosovske policije, trebalo ojačati kao ključnu stranu na polju otkrivanja i istrage protiv korupcije.

Povodom predloga za ukidanje te Radne grupe, reagovao je takođe Kosovski institut za pravdu koji je taj predlog nazvao osvetom politike prema zvaničnicima Radne grupe, podseća Koha.