Gaši: Zgrada u Prištini nije crkva jer nije osvećena, čudno da nije srušena do sad

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Advokat Tom Gaši izjavio je da "zgradu u kojoj su juče Srbi održali liturgiju treba srušiti, jer nije definisano da li se radi o crkvi", prenosi Ekonomija onlajn.

"Prvo moramo da definišemo da li je crkva crkva ili nije. U prizmi osvrta to je samo objekat i nema karakter srpske pravoslavne crkve", rekao je Gaši u emisiji "Infomagazin" na TV Kljan Kosova.

Gaši je mišljenja da "izgradnja zgrade koju Srbi nazivaju crkvom dozvoljena kada je Kosovo bilo pod okupacijom režima predsednika Srbije Slobodana Miloševića i da je ne treba prihvatiti kao crkvu".

"Mislim da izgradnju zgrade koju Srbi nazivaju crkvom i koju ne bismo smeli da prihvatimo kao takvu jer je njena izgradnja započeta 1992. godine, kada je Kosovo bilo potpuno okupirano pod Miloševićevim režimom, imamo izjavu tadašnjeg, istorijskog predsednika Ibrahima Rugova koji je rekao, ako se oslobodimo i ako Kosovo postane država, ovaj objekat neće biti tretiran kao verski objekat i zato mislim da treba da delujemo", rekao je Gaši.

Iznenađen je što kosovski lideri, kako kaže, već 22 godine nisu preduzeli mere za rušenje te "problematične zgrade".

"Pomalo je čudno zašto lideri Kosova više od 22 godine, od 12. juna 1999. godine do danas nisu učinili ništa da sruše tu zgradu, jer tako treba uraditi sa zgradama koje su sagrađene iz srpskog šovinizma sa idejom da ponovo okupiraju Kosovo, centar Prištine, kampus Univerziteta u Prištini izgradnjom zgrade koju su nazvali crkva, a ovaj objekat nema ni naziv crkva u verskoj konotaciji, jer nije osveštana", rekao je Gaši.

zabeli ks
11. Jun 2021.
Šta sada SPC! htjeli ste provokaciju, sred Kosovo-Prištine! ovaj odgovor pravnika, mislim da je dovolno....
Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Osveštana je itekako. Prvo temelj pa onda liturgija po završetku Inače što se tiče eksterijera hram je skoro završen. Fasadna cigla je karaktristika arhitekture Spsoja Krunića u istom stilu je urađena i Beogradska Bogoslovija.
Lii
12. Jun 2021.
Bravo gashi
Ivica
13. Jun 2021.
Sramota!!! I ti si mi neki advokat... Bruka i sramota.