Hoti i Osmani: Manastirski kongres jedan od najvažnijih događaja albanske istorije

Manastirski kongres
Izvor: Facebook

Kosovki premijer Avdulah Hoti i v.d. predsednika Vjosa Osmani poručili su danas, povodom godišnjice Manastirskog kongresa, na kome je utvrđena albanska abeceda i pismo, da je to jedan od najvažnijih datuma u istoriji Albanaca.

Hoti je na Fejsbuku napisao je da je Manastirski kongres ostvario dugogodišnji san Albanaca o jedinstvenoj abecedi albanskog jezika.

"Manastirski kongres 1908. godine, sa Fištom, Mjeđeom, Zavalanijem, Kiriazijem i drugim istaknutim intelektualcima tog vremena, zauvek je objedinio albansko pismo, ostvarujući dugogodišnji san generacija o jedinstvenom pismu albanskog jezika", poručio je Hoti.

U sličnom tonu Kongres je komentarisala i Osmani koja je istakla da je ovo u osnovi bio kulturni događaj, ali da je kasnije postao jedan od najvažnijih političkih događaja.

"Objedinjavanjem abecede, njeni delegati ujedinili su albanski narod oko zajedničkog identiteta i konačno ga preorjentisali prema kulturi i zapadnoj civilizaciji, čiji smo deo bili vekovima", napisala je Osmani na svojoj Fejsbuk stranici.