Implementacija koda +383 za Kosovo nije potpuno realizovana

Telekom Kosova
Izvor: Facebook

Telekom Kosovo još uvek plaća 1,9 miliona evra godišnje za upotrebu koda Monaka (+377), a za punu primenu koda +383 potrebna su 3,2 miliona evra, prenosi RTV KiM.

Brojni dugovi koje ovo preduzeće ima, dovelo je kosovski Telekom u tešku situaciju i rizik da se suoči sa sudskim izvršiteljem zbog duga Regulatornoj agenciji za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC).

Na sastanku Komisije za nadzor javnih finansija prilikom razmatranja Izveštaja revizije godišnjih finansijskih izveštaja kompanije Telekom Kosovo za 2020. godinu, predsednica komisije Hikmete Bajrami tražila je objašnjenje za dug prema RAEPC i slabu internet mrežu, kao i neredovne interne revizije.

Vršilac dužnosti izvršne direktorke Telekoma Burbuće Hana je navela da je revizorska komisija trebala da izvrši osam revizija, ali da je samo pet uradila, te da „proveravaju sve nalaze“.

Ona je potvrdila da je Telekom Kosovo dužan RAEPC-u i da postoji mogućnost da će se „tokom ovog meseca suočiti sa sudskim izvršiteljima“.

„RAEPC ima zakonsku obavezu, tako da nam krajem ovog meseca može doći sa izvršenjem od 12 miliona evra, koje mi, kao Telekom Kosovo, ne možemo da platimo. O tome su obaveštene sve potrebne relevantne instance“, rekla je Hana.

Ona je navela da Telekom i dalje koristi kod Monaka +377, ali da je „prikriven nakon što ih je RAEPC obavezao da koriste kod +383“.

Enver Haljiti iz Samoopredeljenja je želeo da zna šta su kosovska vlada i uprava Telekoma učinili za primenu koda +383.

Hana je navela da je „uprava do sada izvršila sve tehničke pripreme“ i ponovila da nema finansijska sredstva za potpunu implementaciju novog koda.

Eman Rahmani iz kosovske vladajuće partije je pitao je da li postoje zaposleni u Telekomu koji „nisu na Kosovu“, a zanimalo ga je i pitanje antena, za koje je rekao da je bilo slučajeva u kojima se „zvaničnik dogovorio sa svojim detetom“.

Vršilac dužnosti izvršne direktorke Telekoma nije demantovala ove navode, ali je rekla „da neće dozvoliti da prođu u tišini“.

Glavni službenik za finansije Feim Keljmendi je naveo da su „smanjili troškove“ i dodao da trenutno nema aktivnog marketinškog ugovora u Telekomu.