Kompjuterski stručnjak iz Beča obezbedio računare za srpsku decu na Kosovu

internet
Izvor: Večernje novosti

Kada me je pre godinu dana pozvao prijatelj da me pita hoću li da učestvujem u akciji prikupljanja pomoći za našu braću na Kosovu, odgovorio sam potvrdno bez razmišljanja. I, eto mene po drugi put na Kosovu, da lično uručim kompjutere mališanima.

Ovim rečima za „Novosti“, Robert Mileski, kompjuterski stručnjak iz Beča, sumira jednogodišnji humanitarni rad tokom kojeg je donirao stotinu kompjutera mališanima sa Kosova, ali i učestvovao u brojnim drugim humanitarnim akcijama pomoći ugroženima. 

Robert je na Kosovo došao da lično uruči donaciju u vidu stotog komjutera, piše beogradski dnevnik.

„Mislim da ništa lepše ne postoji od sreće na licu dece koja dobijaju uređaj i koja mi se često kasnije telefonom javljaju da zahvale“, dodaje Mileski, kojeg zatičemo u Zubinom Potoku uoči polaska za Gračanicu i selo kod Peći kako bi mališanima uručio kompjutere.

Na pitanje kako se oseća što je stotinu srpske dece obradovao i omogućio im „prozor u svet“, Robert kaže da je možda on sam srećniji od njih. Ističe da ga učešće u ovim humanitarnim akcijama jako oplemenjuje.

„Sve mi je to dalo neki novi lepši smisao života. Saznanje da sam bar malo ulepšao detinjstvo dece na Kosmetu koja žive u otežanim uslovima i koja su uglavnom llišena bezbrižnog detinjstva, čini me ponosnim“, dodaje skromno Robert.

Prvi put je na Kosovo poslao četiri, potom 13, sedam...pa tako do stotog kompjutera, koji su dopremani do metohijskih sredina, Gračanice, Kosovskog Pomoravlja, severa Kosova...

„Upoznat sam gotovo sa situacijom svke porodice kojoj smo pomogli“, govori Robert, najavljujući nove donacije i novi dolazak na Kosovo.

Ne propušta da napomene da bez saradnika, prijatelja iz Beča, ali i onih na KiM, pre svega Ljiljane Petrović iz Zubinog Potoka, ne bi mogao da realizuje ovu humanitarnu akciju.

„Koliko god meni bilo zahtevno da nabavim i spakujem kompjutere namenjene mališanima na KiM, mislim da je veći deo tereta na mojoj saradnici Ljiljani Petrović iz Zubinog Potoka, koja preuzima te kompjutere i potom ih otprema do odredišta“, dodaje Robert.

Upravo je s saradnicom sa Kosova proteklog vikenda, otpremio i pomoć žiteljima kontejnerskog naselja u Padalištu od Gračanice, gde u nehumanim uslovima živi dvadesetak interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica.